Új remény a rákos tumorok gyógyításában

Miközben a technológiai fejlődés az élet legkülönbözőbb területein ér el fantasztikus eredményeket, a rák gyógyítása még mindig várat magára, pedig az egyik leggyorsabban terjedő betegségről van szó világszerte – írja a Jerusalem Post.

Ahhoz, hogy a problémát megértsük természetesen fontos tudni, hogy a rák valójában nem egy betegség, hanem rendkívül komplex, számos kóros elváltozás gyűjtőneve, melyek mindegyike némileg eltérő gyógymódot kíván. Azt sem árt tudni, hogy a rák számos fajtájának gyógyításában igencsak komoly eredményeket értünk el és szinte naponta történik előrelépés a különböző fajták gyógyításában. Természetesen az egyes felfedezéseket először az illetékes hatóságokbak, így például az Egyesült Államokban az FDA-nek (Food and Drug Administration, azaz  Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) kell jóváhagynia, egy dolog azonban tagadhatatlan:

A rák elleni kutatásokban élen jár egy kicsinyke közel-keleti ország, Izrael.

Fontos azonban azt is megemlíteni, mielőtt a legújabb felfedezésről szót ejtünk, hogy nem célunk senkiben felesleges reményt táplálni, ugyanis ezek az eljárások még tesztelési fázisban vannak, legtöbbjük még komoly vizsgálatok előtt áll.

A legújabb izraeli vívmány az Alpha DaRT-nak nevezett eljárás, mely az ún. alfa sugárzást használja rákos tumorok lebontásához.

A probléma ugyanis főként az, hogy gyakori esetekben a betegben számos tumor található, melyek egy része nem operálható illetve kezelésük a tumor környezetének jelentős károsodásával jár. A kutatók régóta keresik az olyan eljárási módokat, ahol az egészséges sejtek nem károsodnak a rákos sejtek kezelése során.

Hasnyálmirigyrák: izraeli áttörés

A kutatás az egyetem közleménye szerint nagy potenciállal rendelkezik a rák agresszív fajtái elleni új terápiák kifejlesztéséhez.

Az Alpha Tau’s Alpha DaRT (Diffusing Alpha-emitters Radiation Treatment, vagyis Differenciáló alfa-kibocsátók sugárkezelése) az első olyan technológia, melynek során helyi alfa sugárzást használnak tumorok eltüntetésére. Az alfa részecskék hatékonyan semmisítik meg a rákos sejteket, és helyrehozhatatlan kettős szálú DNS kötéseket semmisítenek meg. Ugyanakkor az alfa sugárzás igen rövid hatótávolságú, ezért nem képes hatását a tumor teljes terjedelmében  kifejteni. Ezért sem tudták eddig rákos sejtek gyógyítására használni.

Az új eljárás a rádium-224 izotóp radioaktív bomlását felhasználva éri el, hogy a sugárzás az tumor egész területére hasson.

A kezelést úgy végezik, hogy a tumorba Alfa DaRT magokat illesztenek be, melyek felületébe rádium-224 atomokat ágyaznak, így érve el, hogy a sugárzás a tumor teljes területére kihasson.

A technológiát a Tel-Avivi Egyetem két professzora Itzhkak Kelson és Yona Keisari dolgozták ki, a projektre felállított Alpha Tau cég vezetője, Uzi Sofer azzal a céllal alapította vállalatát, hogy a technológiát mielőbb eljuttassa a világ minden pontjára.

Az eddig tesztek igen sikeresek és jó eredményeket mutatnak a mellékhatások tekintetében is. Az eljárás során minden vizsgált tumor csökkenést mutatott, és 78% esetében teljesen meg is szűnt.

A kutatók a minimális mellékhatások mellett az eljárás számos más előnyét is felsorakoztatják. Ilyenek például, hogy a kezelés mindössze két hét hosszú, nincs szükség műtői környezetre, a beteg akár otthon is lehet, a tumor csökkenése napok alatt megtörténik.

Az új eljárást a világ számos pontján tesztelik a tumorok különböző fajtáin, így Izrael mellett az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Oroszországban és Olaszországban is.