Felfegyverkeznek a zsidók Amerikában – Videó!

Az elmúlt hónapok egyre gyakoribb antiszemita támadásai miatt egyre több zsidó közösség érzi szükségét annak, hogy a biztonsági intézkedések szigorítása mellett az mostaniaknál határozottabb lépésekre is elszánják magukat.

Egyre több amerikai zsidó érzi szükségét annak, hogy állandó fegyveres védelem legyen a zsinagógákban és különböző zsidó intézményekben, ezért a közösség több tagja is fegyvert ragad. Azonban annak dacára, hogy az amerikai fegyvertartási és fegyverhordási szabályok jelentősen eltérnek az Európában megszokottól, a felfegyverkezés mégsem egy “csináld magad” műfaj, ahhoz számos fontos szempontot kell mérlegelni — figyelmeztet Yael Shahar, a Times of Israel publicistája – aki maga is komoly biztonságtechnikai tudással és tapasztalattal rendelkezik.

Végképp kiszolgáltatottá válhatnak a New York-i zsidók?

Az új igazságszolgáltatási reformok lehetetlenné teszik a biztonságos zsidó életet az amerikai metropolisban – állítja a Tablet magazin szerzője.

Tudni kell például azt, hogy a pisztoly nem hasonlítható a puskához annak erejét és célzási pontosságát tekintve. Ráadásul különösen veszélyes lehet, ha egy emberekkel teli helyiségben többen kezdenek pisztolyokkal tüzelni. Szintén, hívja fel a figyelmet a publicista, szerencsésebb, ha a közösségekben van egy-két komoly tapasztalattal és fegyverrel bíró biztonsági ember, mint ha több ember tart magánál kézifegyvert. Ezeknek az embereknek csak és kizárólag a közösség biztosítása volna a feladata, így figyelmüket teljes egészében az esetleges támadások elhárítására tudják összpontosítani.

Szintén fontos, hogy megfelelő biztonságtechnikai berendezések is beépítésre kerüljenek, így fémdetektorok, biztonsági kamerák és olyan ajtók, melyek a szertartások vagy programok ideje alatt zárva vannak, hogy ott ne legyen ki-be járkálás. A programok kezdete előtt érdemes átnézni a helyiségeket esetleges robbanószerek miatt illetve meggyőződni arról, hogy senki nem kívánatos sincs a helyiségben. Hasznos és fontos, hogy azok az ablakok, melyek más épületekre néznek áttetszők és ne átlátszók legyenek. A szertartások illetve programok végeztével, mielőtt a közösség tagjai távoznak, át kell vizsgálni a távozás útvonalát, áttekinteni a kijárathoz közeli gépkocsikat gyanús személyek miatt, hiszen a távozó tömeg a leggyakoribb célpont egy támadáskor.

Amennyiben a közösség nem engedheti meg magának a professzionális őrzés biztosítását, úgy érdemes legalább a közösség egyes tagjait profi tréningekkel ellátni, hogy ők maguk szolgáljanak biztonsági erőként.

Az alábbi angol nyelvű videóban az izraeli Channel 12 hírcsatornának adott interjút néhány zsidó fiatal, akik arról beszélnek, hogy az egyre nagyobb számú támadás miatt döntöttek úgy, hogy fegyverrel védik meg közösségeiket.

Az Amerikában uralkodó helyzet súlyosságát mutatja az is, hogy New York zsidók által leginkább lakott negyedeiben, így a brooklyni Williamsburgben, Crown Heightsban és Boro Parkban meghívták segíteni a Guardian Angels nevű polgári védelmi szervezet aktivistáit. A szervezet még a 70-es évek végén alakult, amikor New York városban a bűnözés szinte elviselhetetlen méreteket öltött. Azóta az önszerveződő polgárőr csoport 13 országban működik több, mint 130 városban.

Amerika híres piros sapkásai fogják védeni a New York-i zsidóságot

A Guardian Angels (Védő Angyalok)  elnevezésű őrző védő csoport az idei antiszemita támadások miatt úgy döntött őrjáratokat fognak indítani Brooklynba.

A szervezet vezetője az alábbi, angol nyelvű videóban elmondja, hogy a 90-es években már több hónapig segítették a zsidó közösséget, amikor megszaporodtak a zsidók elleni támadások. Most pedig ismét örömmel segítenek, mert aggasztja őket a kialakult helyzet, ami miatt részben New York város polgármesterét Bill DeBlasio-t és New York állam kormányzóját, Andrew Cuomo-t, részben pedig a nem megfelelő jogszabályokat tartja felelősnek.

Az egyre romló helyzetet mutatja, hogy ismét úgy tűnik, szükség van az ilyen típusú önszerveződő akciókra.