Botrányos cikk: a zsidók okosabbak másoknál?

Az askenázi zsidókról szóló tanulmányra való hivatkozást utólag kivették a The New York Times cikkéből. 

Felháborodást keltett az a The New York Times-ban megjelent cikk, amelyben a szerző egy olyan tanulmányt idézett, amely szerint az askenázi zsidók genetikailag okosabbak, mint mások – írja a The Times of Israel. 

A publicisztikát Bret Stephens írta „A zsidó zsenialitás titka” címmel. A szerző a cikkben idézett egy 2005-ös kutatást, amely szerint az askenázi zsidóknak van a legmagasabb IQ-a az összes etnikai csoport közül.

Állítólag a magyarok között van a legtöbb zsidó

Minden nyolcadik magyarban egytizednyi askenázi zsidó származást találtak.

Stephens a cikkben nem állította, hogy a zsidóság genetikailag okosabb lenne más nemzeteknél, hanem elsősorban a kultúrával és neveléssel magyarázta a jó tanulmányi eredményeiket.

A kutatás a Journal of Biosocial Science nevű lapban jelent meg még 2005-ben, és azóta számtalan kritika érte. Ráadásul a tanulmány egyik szerzője, Henry Harpending rendszeresen felszólal a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalmak eseményein, őt ezért az eugenika hívének nevezte a Southern Poverty Law Center baloldali antirasszista szervezet.

A The New York Times utólag törölte az utalást a tanulmányra és közleményében kijelentette, hogy az újság nem akarta azt a látszatot kelteni, mintha a zsidók genetikailag okosabbak lennének másoknál.

Géneken múlik a jó házasság

A gének befolyásolhatják a házasság minőségét egy új amerikai kutatás szerint.