Nácik ellen mozgósít a német államfő

Több civil kurázsit, nagyobb állampolgári felelősségvállalást sürgetett karácsonyi üzenetében Frank-Walter Steinmeier német államfő.

A német közszolgálati médiában karácsony első napjára, szerdára időzített beszédben a szövetségi elnök az előzetesen ismertetett részletek szerint felidézte, hogy októberben szélsőjobboldali, antiszemita indíttatású támadás érte Halle város zsinagógáját.

A merénylő a zsidó főünnepen, jóm-kipúr, avagy az engesztelés napján próbált behatolni a hívőkkel megtelt templomba, de nem jutott át a kapun.

Félelem és bizonytalanság a németországi zsidók körében a hallei támadás után

Ideje, hogy Németország eldöntse, hogyan bánik a zsidógyűlölettel és a gyűlölet más formáival – állítja az egyik németországi zsidó vezető.

Csaknem húsz lövedék nyoma jelzi a támadást a zsinagóga bejárati ajtaján. „Csoda, hogy ellenállt” – mondta Frank-Walter Steinmeier, hozzátéve: a támadással dacoló, erős templomkapu láttán fel kell tenni a kérdést, vajon a német társadalomban is megvan-e ez az ellenálló képesség.

„Erősek vagyunk? Meg tudjuk védeni magunkat? Kiállunk vállat vállnak vetve? Kiállunk egymásért?”

— fogalmazott a német államfő. Hozzátette, hogy hazája harminc éve egységben, szabadságban és demokráciában él, de ezt nem szabad természetes adottságnak tekinteni.

„Szükségünk van demokráciára, de szerintem most inkább a demokráciának van szüksége ránk”

— mondta.

A demokráciához „öntudatos polgárokra” van szükség, akik bizakodással tekintenek a jövőbe, akikben van tenni akarás, józan ész, tisztesség és szolidaritás – húzta alá Frank-Walter Steinmeier.

Ezek a tulajdonságok jelen vannak a német társadalomban, ezért lehet hinni Németországban, de az összetartás megőrzéséhez nagyobb odaadásra, több felelősségvállalásra van szükség a civil szervezetek szintjétől a politikáig mindenütt – fejtette ki a szövetségi elnök.

Megrendült a német zsidók biztonságérzete

Josef Schuster szerint az igazságszolgáltatás nem üldözi kellő elszántsággal az antiszemitizmust Németországban.

Frank-Walter Steinmeier több idei beszédéhez hasonlóan karácsonyi üzenetében is

elutasította azt a széles körben elterjedt vélekedést, miszerint Németországban nem teljes a szólásszabadság.

Mint mondta, rég nem zajlott a nyilvánosságban annyi heves vita például a német egységfolyamat állásáról vagy a klímaváltozásról, mint az idén. Inkább arról kell gondoskodni, hogy mindebből kifejlődjék egy vitakultúra, amely megfelel a demokratikus alapelveknek, és hogy az eltérő álláspontok ne megosztottsághoz vezessenek, hanem erősítsék az összetartást az emberek között.