Versenyeznek a demokraták: ki a legkritikusabb Izraellel?

Bernie Sanders odáig ment a legutóbbi nyilvános vitán, hogy egyenesen rasszistának nevezte Benjamin Netanjahut.

Újabb fokozatba kapcsolt az amerikai elnökjelölt-verseny a Demokrata Párt politikusainak csütörtöki, hatodik nyilvános vitáján.

Az amerikai közszolgálati televízió (PBS) és a Politico című lap szervezésében tartott kétórás verbális összecsapásban Joe Biden volt alelnök, Bernie Sanders vermonti, Elizabeth Warren massachusettsi, Amy Klobuchar minnesotai szenátorok, valamint Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka polgármestere, Andrew Yang vállalkozó és Tom Steyer milliárdos befektető vettek részt.

Ahogy számítani lehetett rá, a zsidó állam is terítékre került, és a legesélyesebbnek tartott elnökjelölt-aspiránsok közül többen kifejtették véleményüket, elképzeléseiket a témában.

Ami közös volt bennük: együttesen kritizálták Donald Trump jelenlegi közel-keleti politikáját és Benjamin Netanjahu ügyvezető izraeli miniszterelnököt.

A Los Angeles-i eseményen Joe Biden kétállami megoldást sürgetett az izraeli-palesztin konfliktus feloldásaként, valamint azért bírálta Netanjahut, mert szerinte „szélsőjobboldali” irányt vett.

Amerikai demokrata jelöltek. Kép forrása: ABC News/video

„Egyszerűen nem létezik. Lehetetlen, hogy kétállami megoldás nélkül legyen egy zsidó állam a Közel-Keleten” — fogalmazott az egykori alelnök, aki elmondása szerint „Bibivel” személyes ismeretséget tart fent. „Tudja, hogy felháborítónak tartom, amit csinál” — jelentette ki Biden, aki egyébként megvédte az afganisztáni háborút illető álláspontját, azt, hogy mindig az amerikai katonák létszámának növelését szorgalmazta.

Bernie Sanders ennél is továbbment, és egyenesen fajgyűlölőnek nevezte az izraeli miniszterelnököt.

„Jelenleg Izrael annak a Netanjahunak a vezetése alatt áll, aki ellen nemrég megvesztegetés miatt indult vizsgálat, és aki az én szememben egy rasszista” — vetette előre a vermonti szenátor, aki ezután a gázai fiatalok körében jelentkező 60-70 százalékos munkanélküliségre is panaszkodott. Hozzátette: külpolitikáját az emberi jogokra és a demokráciára alapozná.

USA: Izrael-gyűlölettel erősítik Bernie Sanders kampányát

Bejelentették, hogy Ocasio-Cortez, Omar és Tlaib is a vermonti szenátort támogatják az elnökjelöltségért folytatott versenyben.

Sanders zsidó származásával legitimálva véleményét azt mondta:

„Izraelnek — és ezt olyan büszke zsidóként mondom, aki élt Izraelben gyerekként — megvan a joga a létezéshez. Nemcsak a létezéshez, hanem ahhoz is, hogy békében és biztonságban létezzen. De az amerikai külpolitikának nemcsak Izrael-barátnak kell lennie. Palesztin-barátoknak is lennünk kell”.

Elizabeth Warren és Pete Buttigieg pedig az Izraelnek járó amerikai támogatás ügyében egyetértett Sanders azon korábbi kijelentésével, miszerint kész lenne az összeget egyfajta eszközként használni arra, hogy saját akaratának megfelelő változásokat érjen el a palesztinok helyzetében.

Buttigieg kifejezetten Trumpot hibáztatva azt mondta, „amit most látunk a Közel-Keleten és a világon, az mind az elnök kudarcának következménye”. Az indianai politikus szerint ráadásul az amerikai elnök gyakorlatilag beleavatkozott az izraeli belpolitikába is, minek okán többször nyilvánosan állt ki Netanjahu mellett a választásokat megelőző időszakokban.

A legfrissebb felmérések szerint a demokrata elnökjelölt-aspiránsok közül Joe Biden a legnépszerűbb, majd Bernie Sanders és Elizabeth Warren következik. Pete Buttigieg a negyedik helyen áll.

Baloldali nézeteik — főleg a közegészségügy, adók és jövedelmi különbségek, klímavédelem kapcsán — különösen a fiatalok és nők körében szereztek számukra népszerűséget.

Az amerikai képviselőház Trump alkotmányos felelősségre vonására szavazott

Az elnök szerint a szerdai szavazás csupán azt mutatta, hogy a demokrata párti politikusok „mély gyűlölettel és megvetéssel” viseltetnek a szavazók iránt.