Oscar-esélyes az Akik maradtak!

Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása is szerepel a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes művek szűkített listáján – közölte az amerikai filmakadémia keddre virradóra Los Angelesben.

A listán szerepel még a cseh Festett Madár (The Painted Bird), az észt Truth and Justice, a francia Nyomorultak (Les Misérables), az észak-macedón Mézkirálynő (Honeyland), a lengyel Corpus Christi, az orosz Beanpole, a szenegáli Atlantics, a dél-koreai Élősködők (Parasite) és a spanyol Fájdalom és dicsőség (Pain and Glory) című film.

Az amerikai filmakadémia idén 93 alkotásból választotta ki a szűkített listán szereplő 10 művet, amelyből majd kikerülnek a kategória végső jelöltjei.

Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült Hajduk Károly és Szőke Abigél főszereplésével, a történet két holokauszt-túlélő, egy orvos és egy elárvult tinédzserlány kapcsolatáról szól. A forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írta, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes volt, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő.

Akik maradtak (12) előzetes

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Mécs Mónika korábban a Neokohnnak úgy nyilatkozott:

„Ebben a filmben a szereplők traumatizáltak, mégis egymást támogatva képesek visszatalálni az élet értelméhez. Visszavezetik egymást az életbe. Amíg hasonló tematikájú filmekben a felkavaró élmények újraindítják a szorongást , és sebeket tépnek fel, ami által újra átéljük a borzalmakat , addig az Akik maradtak egy gyógyító erejű film, amiben felsejlik az újrakezdés lehetősége”

— fogalmazott a producer, aki szerint „a filmben a szereplők vigaszt találnak, és remény mutatkozik arra, hogy újra talpra tudjanak állni a holokauszt borzalmai után.”

A legjobb nemzetközi – korábban legjobb idegen nyelvű – film kategóriájában 1956 óta ad át Oscar-díjat az amerikai filmakadémia. Eddig két magyar film, a Szabó István rendezésében készült Mephisto és a Nemes Jeles László rendezte Saul fia diadalmaskodott e kategóriában.

A jelölteket január 13-án ismertetik, a 92. Oscar-gálát 2020. február 9-én rendezik a hollywoodi Dolby Színházban.

Kilépni a halottak árnyékából

Az Akik megmaradtak attól szép, hogy hiteles, és őszintén képes szólni a legnagyobb fájdalmak átéléséről, illetve feldolgozásáról. Pelle János írása.