Oscar-esélyes az Akik maradtak!

Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása is szerepel a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes művek szűkített listáján – közölte az amerikai filmakadémia keddre virradóra Los Angelesben.

A listán szerepel még a cseh Festett Madár (The Painted Bird), az észt Truth and Justice, a francia Nyomorultak (Les Misérables), az észak-macedón Mézkirálynő (Honeyland), a lengyel Corpus Christi, az orosz Beanpole, a szenegáli Atlantics, a dél-koreai Élősködők (Parasite) és a spanyol Fájdalom és dicsőség (Pain and Glory) című film.

Az amerikai filmakadémia idén 93 alkotásból választotta ki a szűkített listán szereplő 10 művet, amelyből majd kikerülnek a kategória végső jelöltjei.

Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült Hajduk Károly és Szőke Abigél főszereplésével, a történet két holokauszt-túlélő, egy orvos és egy elárvult tinédzserlány kapcsolatáról szól. A forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írta, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes volt, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő.

Mécs Mónika korábban a Neokohnnak úgy nyilatkozott:

„Ebben a filmben a szereplők traumatizáltak, mégis egymást támogatva képesek visszatalálni az élet értelméhez. Visszavezetik egymást az életbe. Amíg hasonló tematikájú filmekben a felkavaró élmények újraindítják a szorongást , és sebeket tépnek fel, ami által újra átéljük a borzalmakat , addig az Akik maradtak egy gyógyító erejű film, amiben felsejlik az újrakezdés lehetősége”

— fogalmazott a producer, aki szerint „a filmben a szereplők vigaszt találnak, és remény mutatkozik arra, hogy újra talpra tudjanak állni a holokauszt borzalmai után.”

A legjobb nemzetközi – korábban legjobb idegen nyelvű – film kategóriájában 1956 óta ad át Oscar-díjat az amerikai filmakadémia. Eddig két magyar film, a Szabó István rendezésében készült Mephisto és a Nemes Jeles László rendezte Saul fia diadalmaskodott e kategóriában.

A jelölteket január 13-án ismertetik, a 92. Oscar-gálát 2020. február 9-én rendezik a hollywoodi Dolby Színházban.

Kilépni a halottak árnyékából

Az Akik megmaradtak attól szép, hogy hiteles, és őszintén képes szólni a legnagyobb fájdalmak átéléséről, illetve feldolgozásáról. Pelle János írása.