A holokauszt traumáját is gyógyítaná az Oscarra jelölt magyar film

Kapkodják a fejüket az Akik maradtak című film készítői, akik álmukban sem gondolták volna, hogy kis költségvetésű filmjükkel eddig juthatnak. A film holokauszt-túlélők szeretettörténetéről szól. Mécs Mónika producerrel beszélgettünk.

„Tegnap jöttünk haza Máltáról A feleségem története forgatásáról, amikor kaptuk a hírt, hogy egy másik  filmünket, az Akik maradtak-at jelölte Magyarország az Oscarra.  A napokban mutatták be a filmet a Telluride Filmfesztiválon, ahol nagyon szerették a nézők és a szakma egyaránt, most pedig ez a nagyszerű hír az Oscar-jelölésről… tényleg csak kapkodjuk a fejünket. Legmerészebb álmainkban sem hittük volna, hogy eddig elrepíthet bennünket egy olyan film, amely eredetileg televíziós büdzséből készült” — mondta telefonon munkatársunknak Mécs Mónika.

A producer hozzátette: Tóth Barnabás filmjét mindössze 19 nap alatt, 160 millió forintos költségvetéssel hozták létre. Csak nagyon ritka esetben adódik, hogy ilyen alacsony finanszírozási munka ennyire jelentős figyelmet kaphat a nemzetközi filmpiacon.

A Telluride Filmfesztivál Amerika egyik legfontosabb szakmai eseménye, sokan az Oscar-díj előszobájának is tartják. Az Akik maradtak előtt legutóbb a Saul fia című (Oscar-díjjal jutalmazott – a szerk.) filmmel szerepelhetett magyar alkotó a fesztiválon. Barnabás is hatalmas sikerrel mutatkozott be. Producerektől, rendezőktől kapunk folyamatosan bíztató, gratuláló leveleket. Újabb fesztiválmeghívásokról is hallani

— mesélte az Inforg-M&M Film producere, akinek ez már a harmadik filmje (Csak a szél, Testről és lélekről), amit Magyarország az Oscarra küld.

A korábban Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Arany Medve-díjas alkotását is menedzselő Mécs szerint a Magyarországon szeptember 26-án bemutatásra kerülő filmjük eredményességének egyik alapja az is lehet, hogy már elég korán sikerült értékesíteniük a film amerikai forgalmazási jogát.

Fotó: Pozsonyi Janka

Nyilván ez a korábbi évek kemény munkájának is köszönhető, hisz Enyedi Ildikóval sok sikert elértek már. És most itt van az Akik maradtak, egy megható és felemelő történet, amely úgy tűnik, szintén kivívja magának a nemzetközi figyelmet.

„A magyar filmek újra érezhető reputációja is segített” – állítja a producer, akinek csapata Tóth Barnabás alkotását a Menemsha Films-nek értékesítette, még az amerikai premier előtt.

Azóta már több neves amerikai forgalmazó is érdeklődött a film vetítési jogaiért. Az Egyesült Államokban a tervek szerint télen mutatják majd be két holokauszt-túlélő különös érzelmi történetét, egy orvos és egy elárvult tinédzserlány kapcsolatát. És vajon mitől más ez a film? Mennyiben tud újat mutatni a hasonló témájú filmek közt? – tettük fel a kérdést Mécs Mónikának.

„Ebben a filmben a szereplők traumatizáltak, mégis egymást támogatva képesek visszatalálni az élet értelméhez. Visszavezetik egymást az életbe. Amíg hasonló tematikájú filmekben a felkavaró élmények újraindítják a szorongást , és sebeket tépnek fel, ami által újra átéljük a borzalmakat , addig az Akik maradtak egy gyógyító erejű film, amiben felsejlik az újrakezdés lehetősége”

— fogalmazott a producer, aki szerint „a filmben a szereplők vigaszt találnak, és remény mutatkozik arra, hogy újra talpra tudjanak állni a holokauszt borzalmai után.

Az Akik maradtak amerikai forgalmazója legutóbb Török Ferenc 1945 című — szintén a holokauszt utáni túlélők életéről  szóló — filmet forgalmazta nagy sikerrel szerte a világon, ezért optimisták a film készítői.

Mécs a napokban véget ért máltai munkájáról elmondta: a főszereplő Gijs Naber mellett a James Bond következő részének egyik világhírű francia színésznője, Léa Seydoux alakítja a női főszerepét Füst Milán regényének, A feleségem történetének filmadaptációjában, melyet jövőre terveznek bemutatni.

„A közel két hónapos forgatás végén most kezdődnek az utómunkálatok, remek hangulatú forgatáson vagyunk túl. Magyarországon, Németországban és Máltán forgattuk a nemzetközi koprodukcióban készülő filmet, amely európai mértékkel mérve is nagy költségvetésűnek számít:  Enyedi Ildikó új filmjéhez mintegy 10 millió eurós költségvetés jött össze”

— mondta lapunknak Mécs Mónika, aki 1996-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola produceri szakán. Sokáig dokumentumfilmesként a Fekete Doboz munkatársaként dolgozott, majd 2005-ben férjével, Mesterházy Ernővel megalapította az M&M Filmet. 2010-ben az Inforg Stúdió vezetőjével, Muhi Andrással közös munkába kezdett olyan nagyjátékfilmek társproducereként, mint a Fliegauf Bence által rendezett Tejút, vagy Méh. Még abban az évben fuzionált az M&M Film és az Inforg Stúdió.

Tóth Barnabás alkotásának hazai premierje szeptember 19-én a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz. Az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült film szeptember 26-ától látható a magyar mozikban a Budapest Film forgalmazásában.

Az „Akik maradtak” című filmet nevezi Magyarország az Oscar-díjra

Egy árván maradt tinilány és egy érett férfi gyógyító szerelmének története a holokauszt drámája utáni, de a küszöbön álló kommunista diktatúra előtti, viharos és bizonytalansággal teli időkben.