Most tényleg véget érhet a szudáni vérontás?

Salva Kiir dél-szudáni elnök közölte, hogy kedden megállapodást ért el Riek Machar volt lázadóvezérrel egy átmeneti egységkormány létrehozásáról, függetlenül attól, hogy sikerül-e rendezniük nézeteltéréseiket az új határidő lejárta előtt.

Kiir és Machar tavaly békemegállapodást írt alá az ENSZ, az Egyesült Államok és régióbeli országok nyomására, hogy vessenek véget az évek óta tartó polgárháborúnak. Ezenkívül megegyeztek egy egységkormány létrehozásáról is november 12-ig.

A két vezető azonban 100 nappal kitolta a határidőt, ami arra késztette Washingtont, hogy visszahívja nagykövetét, valamint aggályokat vetett fel azzal kapcsolatban, hogy folytatódhat a ruandai népirtás óta legnagyobb afrikai menekültáradatot eredményező dél-szudáni polgárháború.

„Azt mondtuk, hogy 100 nap után létre kell hoznunk a nemzeti egységkormányt. Ha nem sikerül mindent rendezni, akkor létre kell hoznunk egy átmeneti egységkormányt, amely rendezi a lezáratlan kérdéseket” –

közölte újságírókkal Kiir, miután három napon keresztül egyeztetett Macharral a fővárosban, Jubában. „A tűzszünet továbbra is fennáll” – tette hozzá.

Visszavárják a szudáni zsidókat

A hétvégén beiktatott új szudáni kormányzat az előző diktátornál barátibb hangot próbál megütni a zsidók felé

A világ legfiatalabb államában, Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály, miután Kiir azzal vádolta akkori helyettesét, Machart, hogy puccsot akar levezényelni ellene. A vita végül polgárháborúba torkollott.

A szembenálló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, de az nem vetett véget a harcoknak. Tavaly szeptemberben Kiir és Machar újabb békeegyezményt kötött, de már azt is többször megszegték. A felek egymást okolják amiatt, hogy nem teljesítik a békemegállapodás rendelkezéseit, különös tekintettel a különböző harci erők integrálására.

Az évekig húzódó polgárháború a nemzetközi sajtóban idézett összesítések szerint több ezer emberéletet követelt, és milliók váltak földönfutóvá.

Az Egyesült Államok hétfőn szankciókat vezetett be két magas rangú dél-szudáni tisztségviselővel szemben a konfliktusban betöltött szerepükért, valamint jelezte, hogy kész további intézkedéseket bevezetni bárkivel szemben, aki veszélyezteti a békefolyamatot.

Szudán: azonnali hatalomátadást követelnek a civilek

Nem várnak két évet, azonnal követelik a hatalmat a hadseregtől a civilek. Vasárnap átmeneti tanácsot alapítanak.