Szudán: azonnali hatalomátadást követelnek a civilek

Azonnal átvenné a hatalmat a hadseregtől a kormányellenes tüntetéseket szervező Szudáni Szakmai Szövetség. A harmadik legnagyobb afrikai országban a tiltakozásokat követően a 30 éve uralkodó elnököt megbuktatta és börtönbe zárta a hadsereg, majd átvette a hatalmat, és két éves átmeneti időszakot jelentett be.

Civil átmeneti tanácsot hozna létre Szudánban a katonai helyett az elmúlt hónapok tiltakozó akcióit irányító civil ellenzéki mozgalom.

Azt ígérik, vasárnap bejelentik a testület összetételét és azt szeretnék, hogy az ország irányítását átvevő hadsereg adja át a hatalmat a civil tanácsnak.

„Azt követeljük, hogy a civil tanács, amelyben a hadsereg képviselői is helyet kapnak, váltsa fel a katonai tanácsot”

— közölte az AFP francia hírügynökséggel Ahmed ar-Rabia, az SPA egyik vezetője.

Napok óta zajlik a tüntetés a fővárosban, Kartúmban a katonai parancsnokság előtt, hogy a hadsereg adja át a hatalmat a civileknek. Csütörtök este egy híres szudáni zenész is fellépett a demonstráción.

Abdelrahman Al Gasim on Twitter: „#Sudan: The great Sudanese Singer Abu Arki al-Bakheit gives a concert to the protesters at Army HQ sit-in. #إعتصام_القيادة_العامة pic.twitter.com/Ckvr2WygS8 / Twitter”

Sudan: The great Sudanese Singer Abu Arki al-Bakheit gives a concert to the protesters at Army HQ sit-in. #إعتصام_القيادة_العامة pic.twitter.com/Ckvr2WygS8

A népirtással vádolt Omar el-Besír elnök távozását december óta követelték tiltakozók az országszerte zajló megmozdulásokon.

A hadsereg április 11-én eltávolította a hatalomból, a kartúmi Kobar börtönbe zárta, majd átvette az ország irányítását.

Létrehozták az Átmeneti Katonai Tanácsot, amely elrendelte, hogy a központi bank ellenőrizze a pénzátutalásokat április elsejéig visszamenően, és foglalja le a „gyanús” összegeket.

Szudán — letartóztatták az elnököt, a hadsereg átvette a hatalmat

Három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek, és felfüggesztik az alkotmányt is.

A szudáni házelnököt is őrizetbe vették a kartúmi nemzetközi repülőtéren, miután visszatért Katarból.

A katonai tanács bejelentette: hogy a megbuktatott elnök két testvérét, Abdalláht és al-Abbászt is elfogták „a korábbi rezsim szimbólumainak” felszámolására irányuló tömeges letartóztatások keretében.

A Besír parancsnoksága alatt működő szabadcsapatokat, köztük a Népi Védelmi Erőket, a Nemzeti Szolgálatot és a Népi Rendőrséget közvetlenül a hadsereg, illetve a rendőrség ellenőrzése alá rendelték.

A katonai tanács az után vette át Szudán kormányzását, hogy az országot 30 évig irányító Omar el-Besírt április 11-én eltávolította az ország éléről. A volt államfőt keddig az elnöki palotában tartották fogva abban a szárnyban, ahol a védelmi minisztérium is található.

A Szudánt jelenleg irányító, Abdel Fattah al-Burhani vezette katonai tanács azt ígérte, hogy legfeljebb két évig vezeti az országot, és az átmeneti időszak végén választásokat tartanak.

fotó: EPA/STR

A megbuktatott elnök ellen hónapokon át tiltakozó tömeg viszont azt követeli, hogy a hadsereg haladéktalanul mondjon le a hatalomról, és civil kormányzat vegye át az ország irányítását.