Szudán — letartóztatták az elnököt, a hadsereg átvette a hatalmat

Avád Ibn Auf védelmi miniszter az állami televízióban tett bejelentést, miszerint az elnököt biztonságos helyen tartják fogva — írja az MTI.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Szudánban, felfüggesztik a 2005-ben elfogadott alkotmányt, és kétéves átmeneti időszakra katonai tanács áll majd Szudán élén, ennek végén pedig választásokat tartanak. A parlamentet és a regionális kormányzatokat feloszlatják. Ugyanakkor a miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy az ország igazságszolgáltatási szervei a megszokott rendben működnek.

„A biztonsági tanács korábban figyelmeztette a vezetést az országban kialakult veszélyes helyzetre és alternatívákat kínált annak feloldására. A rezsim továbbra sem reagált a problémákra. A helyzet elég nehéz, így az a döntés született, hogy egy kétéves átmeneti időszakban a fegyveres erők fogják irányítani az országot”

— mondta az altábornagy, aki egyben hangsúlyozta: a hadsereg nem akar veszteségeket, amelyek az ország krízishelyzetéből fakadnának.

Mint mondta, további értesítésig lezárták az ország határait és 24 órára a légterét is. Avád felhívta a figyelmet, hogy a kartúmi nemzetközi repülőtér ez idő alatt nem fogad járatokat, s arról nem is szállhatnak fel repülőgépek.

A szudáni tiltakozók legfőbb csoportja, a Szudáni Szakmai Kamara (SPA) csütörtökön további tüntetésekre szólított fel. Egyben elutasította a védelmi miniszter bejelentését arról, hogy az ország irányítását kétéves átmeneti időre egy katonai tanács venné át.

Szudánban december óta tartanak az ezreket megmozgató demonstrációk. A gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatti tiltakozásokon egyre többen követelték a harminc éve hatalmon lévő Omar Besír távozását.

A most 75 éves szudáni vezető 1989-ben jutott hatalomra katonai puccs révén, a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki vele szemben háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények vádjával — írta a BBC.