Visszavárják a szudáni zsidókat

Szudán új vallásügyi minisztere felszólította a Szudánból kivándorolt zsidókat, hogy térjenek vissza az észak-afrikai országba. 

A hétvégén beiktatott új szudáni kormányzat az előző diktátornál barátibb hangot próbál megütni a zsidók felé — számolt be a The Times of Israel. 

„Szudán pluralista gondolkozású ország, pluralista a kultúrája, ideológiailag is sokszínű, rengeteg iszlám csoport van, sőt vallási sokszínűségről is beszélhetünk, hiszen az uralkodó vallás az iszlám, de vannak keresztények, sőt még zsidók is az országban”

— mondta Nasr-Eddin Mofarah szudáni vallásügyi miniszter a szaúdi Arabiya csatornának.

„Lehetséges, hogy a kisebbség elhagyta az országot, mi pedig szeretnénk visszahívni őket a nemzetiségükre és az állampolgári jogaikra hivatkozva. Szeretnénk, ha visszajönnének az országba, mert amíg Szudánban polgári kormány van, addig az állampolgárság alapja a jog és a kötelezettség”

– tette hozzá Mofarah miniszter.

Nasr-Eddin Mofarah

Jelenleg elenyésző számú zsidó él Szudánban, ahol 1940-es években körülbelül 1000 fős zsidó közösség élt. 1948-at követően a zsidó-arab háborúk alatt a szudáni zsidóság nehéz helyzetbe került. A zsidóságot megfélemlítették, a vezetés antiszemita kijelentéseket tett és gyakoriak voltak az Izrael-ellenes tüntetések.

A hetvenes évek államosítási hulláma tönkretette a zsidó üzleteket. A szudáni zsidók kénytelenek voltak Amerikába, az Egyesült Királyságba és Izraelbe emigrálni.

Nemrég a szudáni televízióban leközöltek egy interjút, amelyben egy szudáni író Haidar Al-Mukashafi azt állította, hogy a szudáni zsidó közösség nagyon régi, legalább ezer éves. Sőt azt állította, hogy van olyan pletyka, amely szerint Netanjahu is Szudánban született.

„Van egy olyan híresztelés, hogy Netanjahu Szudánban született és nőtt fel. Azt mondják Nuri városából származik, ami Szudán egyik északi megyéjében található”

– állította Mukashafi.

Az író szerint nincs sok esély arra, hogy a zsidók visszatérjenek abba az országba, ami elutasította őket.

Szudánban hétvégén eskették fel az új kormányzatot, négy hónappal Al-Basír lemondása után. Szudán az elmúlt évtizedekben számtalan konfliktust vészelt át és 2011-ben elvesztette az országa déli részét, amelyet a nemzetközi közösség ma már Dél-Szudánként ismer el.

Basír hosszas tüntetéssorozat után mondott le idén áprilisban. Az elmúlt években az iszlám ország közeledni kezdett Izrael felé. 2016-ban az akkori szudáni külügyminiszter kijelentette, hogy nyitott arra, hogy baráti kezet nyújtsanak, amennyiben Izrael meggyőzi az Egyesült Államokat, hogy ne sújtsa szankciókkal Szudánt. Sőt maga Basír is jelezte alig néhány hónappal a bukása előtt, hogy szeretne jobb viszonyba kerülni a zsidó állammal.

Omar el-Basír diktátor 1989 óta vezette az országot, és harminc év után idén áprilisban mondott le. Basír ejtőernyősként Egyiptom oldalán szolgált a jom-kippúri háborúban. Az iszlamista diktátor soha nem rejtette véka alá zsidóellenes nézeteit.