Vandáltámadás ért egy iráni zsinagógát Beverly Hills-ben

A rendőrség gyűlöletbűncselekményként vizsgálja az incidenst, de kijelentette, „nincsenek egyértelmű antiszemitizmusra utaló jelek.”

A Nessah zsinagógát péntek este érte támadás, a károkat pedig szombat reggel fedezte fel egy alkalmazott, mikor „nyitott ajtót, és feldúlt berendezési tárgyakat talált” és azonnal be is jelentette az incidenst a helyi hatóságoknak. Beverly Hills rendőrsége „aktívan nyomoz” az elkövetők után — írja a The Jerusalem Post.

A zsinagógát 1980-ban az Iszlám Forradalom után Teheránból Los Angelesbe vándorló perzsa zsidók alapították.

A nyomozók szerint egy 20-25 év körüli magányos férfi elkövetőről lehet szó, akihez a környéken több más vandálakció köthető. A gyanúsított felborogatta a bútorokat és számos zsidó relikviát rongált meg az épületben. Szerencsére a zsinagóga fő tekercsei érintetlenek maradtak, bár egy kevés strukturális kár keletkezett az épület belsejében.

“Ez a gyáva támadás közösségünk szívét érinti. Nem csak a Beverly Hills zsidó közössége elleni támadásról van szó, mindannyiunk ellen irányul. Az egész város szolidáris a Nessa tagjai, közössége felé. Azon vagyunk, hogy kézre kerítsük a bűnözőt, aki megszentségtelenítette a szent helyet sábátkor, és az igazságszolgáltatás elé vigyük.”

— nyilatkozta John Mirisch, a város polgármestere

Donald Trump elnök a múlt héten írta alá azt az elnöki rendeletet, mellyel elfogadja a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) antiszemitizmus definícióját az ország növekvő antiszemita incidenseire való tekintettel.

Kedden, egy lövöldözéses támadás során négy ember vesztette életét egy kóser szupermarketben Jersey City-ben.

Antiszemita indíték vezethetett vérontáshoz Jersey Cityben

A New-Yorkkal szomszédos város polgármestere szerint — a korábbi találgatásokkal ellentétben — a bűnözők szándékosan választották a kóser boltot a vérengzéshez.