Vandáltámadás ért egy iráni zsinagógát Beverly Hills-ben

A rendőrség gyűlöletbűncselekményként vizsgálja az incidenst, de kijelentette, „nincsenek egyértelmű antiszemitizmusra utaló jelek.”

A Nessah zsinagógát péntek este érte támadás, a károkat pedig szombat reggel fedezte fel egy alkalmazott, mikor „nyitott ajtót, és feldúlt berendezési tárgyakat talált” és azonnal be is jelentette az incidenst a helyi hatóságoknak. Beverly Hills rendőrsége „aktívan nyomoz” az elkövetők után — írja a The Jerusalem Post.

A zsinagógát 1980-ban az Iszlám Forradalom után Teheránból Los Angelesbe vándorló perzsa zsidók alapították.

A nyomozók szerint egy 20-25 év körüli magányos férfi elkövetőről lehet szó, akihez a környéken több más vandálakció köthető. A gyanúsított felborogatta a bútorokat és számos zsidó relikviát rongált meg az épületben. Szerencsére a zsinagóga fő tekercsei érintetlenek maradtak, bár egy kevés strukturális kár keletkezett az épület belsejében.

Farzad Rabbany

This is what was done last night to our beloved synagogue „Nessah” located in Beverly Hills, California . This is so sad and tragic.

“Ez a gyáva támadás közösségünk szívét érinti. Nem csak a Beverly Hills zsidó közössége elleni támadásról van szó, mindannyiunk ellen irányul. Az egész város szolidáris a Nessa tagjai, közössége felé. Azon vagyunk, hogy kézre kerítsük a bűnözőt, aki megszentségtelenítette a szent helyet sábátkor, és az igazságszolgáltatás elé vigyük.”

— nyilatkozta John Mirisch, a város polgármestere

Donald Trump elnök a múlt héten írta alá azt az elnöki rendeletet, mellyel elfogadja a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) antiszemitizmus definícióját az ország növekvő antiszemita incidenseire való tekintettel.

Kedden, egy lövöldözéses támadás során négy ember vesztette életét egy kóser szupermarketben Jersey City-ben.

Antiszemita indíték vezethetett vérontáshoz Jersey Cityben

A New-Yorkkal szomszédos város polgármestere szerint — a korábbi találgatásokkal ellentétben — a bűnözők szándékosan választották a kóser boltot a vérengzéshez.