Nemzetközi Büntetőbíróság: háborús bűn lehet a terrorista „mártírok” kifizetése

A jogi testület éves jelentése ismét Izraelt vádolja „háborús bűnökkel” Júdea és Szamária ügyében, azonban áttörésnek számít, hogy az úgynevezett palesztin „terrorfizetésekről” is elismeri, lehet hogy problémásak.

A jelentés 222-es cikkelye kimondja: „a Palesztin Hatóság erőszak elkövetésére nyújt pénzügyi ösztönzést  az izraeli állampolgárok elleni támadásokat végrehajtó palesztinok családjainak folyósított  fizetések biztosításán keresztül, és bizonyos körülmények között az ilyen illetmények folyósítása a Római Statútum alapján bűncselekménynek számíthat” — írja a Jewish News Syndicate.

„A puszta tény, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) első alkalommal vetette fel, hogy a terrorfizetések esetleg háborús bűnök is lehetnek, nem mossa fehérre azt a hihetetlen kettős mércét, amit Izraellel kapcsolatban alkalmaznak”

— nyilatkozta a kérdésben Eugene Kontorovich, a George Mason University jogprofesszora.

Izrael és az Egyesült Államok már régóta azon dolgoznak, hogy megnyirbálják a Palesztin Hatóság pénzügyi képességét a terroristák fizetéseinek folyósítására.

A zsidó állam 2018-ban fogadta el a „terrorfizetés” ellenes törvényét, mely kimondja, az állam köteles levonni, illetve befagyasztani a Palesztin Hatóság (PA) adóbevételeiből azt az összeget, amit az a terroristáknak és családjaiknak fizet ki.

Izrael levonja a terroristák fizetését a palesztinoknak járó segélyből

42 millió sékelt vonnak meg a Palesztin Hatóságtól.

Ami Amerikát illeti, ugyanabban az évben fogadta el a Kongresszus a Taylor Force Act-et, ami tilalom alá veszi a palesztin vezetésnek folyósított gazdasági segély egy részét, amíg fel nem függeszti a halott terroristák családjai felé irányuló kifizetéseit az úgynevezett „Mártír Alapból.”

A politikai testület egy másik hasonló törvényt is elfogadott, az úgynevezett Anti-Terrorism Clarification Act-et, ami lehetővé teszi, hogy a szövetségi bíróságok gyakorolják személyes joghatóságukat egy külföldi nem állambeli alperes felett, amely kedvezményeket, például pénzügyi támogatást fogad el az Egyesült Államoktól.

Az, hogy a Nemzetközi Bíróság szavait mikor követi majd tényleges vádemelés, ha egyáltalán, egyelőre bizonytalan.

Mint arról már korábban írtunk, a Palesztin Hatóság gazdaságát felbecsülő új világbanki jelentés szerint a hatóság komoly likviditási gondokkal küszködik, de hallgat a csődközeli helyzet egyik legfontosabb okáról. Ez az ok pedig az, hogy a PA továbbra is rendszeresen fizet a terrortámadások elkövetőinek, illetve a „mártírok” családtagjainak.

A Palesztin Hatóság évente dollár- illetve euromilliókat herdál el a „pay for slay” (fizess a mészárlásért) elvre, tehát arra, hogy rendszeres juttatásban részesítse a terrorista foglyokat, illetve a börtönből kiengedett elkövetőket.

A PA ezen kívül havi rendszeres segélyt küld a sebesült merénylőknek valamint a halott terroristák családjainak. Nem egyszer kiderült egyébként, hogy a Fatah civilekként emlékszik meg a Hamász halott „mártírjairól”, holott egyértelmű, hogy fegyveres terroristákról volt szó.

Terroristák megsegítése miatt van csődközelben a Palesztin Hatóság

A PA csak 2018-ban dollármilliókat költött sebesült terroristák megjutalmazására, illetve lelőtt terroristák családjainak kárpótlásra.