Hivatalos: Trumpot hatalommal való visszaéléssel vádolják

Jerry Nadler, a Kongresszus jogi bizottságának vezetője hivatalosan is bejelentette a vádpontokat. 

A demokraták végre előálltak a Trump elleni hivatalos vádakkal. Eredetileg három vádpontot akartak felhozni az elnök ellen, de végül csak kettő lett belőle. Donald Trumpot azzal vádolják, hogy visszaélt a hatalmával és akadályozta a Kongresszus munkáját. Ez a vádpont azért teszi felelőssé az elnököt, mert megakadályozta egyes munkatársai részvételét  az impeachment-eljárás előtti vizsgálatokban.

A harmadik vád az igazságszolgáltatás akadályoztatása lett volna, azonban a párton belül  úgy ítélték meg, hogy ez gyenge lábakon állna – írja a National Review. 

Jerry Nadler a sajtó villogó kamerái előtt jelentette be a demokraták hivatalos vádjait. Ezzel gyakorlatilag elkezdődött a Donald Trump elleni eljárás középső felvonása.

Trump folyamatos fenyegetést jelent a választásaink feddhetetlenségére valamint a demokratikus rendszerünkre”

– jelentette ki Nadler, a Kongresszus jogi bizottságának vezetője hétfőn, az impeachment meghallgatások utolsó napján. A demokrata képviselő már régóta várja ezt a pillanatot, hiszen alig egy héttel Trump megválasztása után már meg is hirdette a „hogyan álljunk ellent az elnöknek” programot.

Már három hónapja tart a vádemelési eljárás, amely során azt próbálják kinyomozni, hogy Trump quid pro quo-t „követett-e el” azzal, hogy visszatartotta az ukrán katonai támogatást, miközben Joe Biden fiának korrupciós ügyeinek kinyomozását kérte Zelenszkij elnöktől.

Trump a bejelentést követően azt írta ki Twitteren, hogy: BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS! Majd támadni kezdte a demokraták érveit és a nyomozást vezető politikusokat.

A republikánusokat felháborította az eljárás, mivel szerintük az elnök számára nem biztosítják az igazságos és pártatlan eljárást. Az egyik republikánus képviselő mérges beszédet tartott a meghallgatások utolsó napján:

A következő négy órát azzal fogjátok tölteni, hogy megpróbáljátok meg nem választott emberek segítségével megváltoztatni egy választás eredményét!”

Nadler megszakította a képviselő kirohanását:

Rep. Gaetz GOES OFF on Dem Chairman During Impeachment Hearing

During today’s impeachment hearing of President Trump, Rep. Matt Gaetz WENT OFF on Dem chairman, Jerry Nadler, for trying to silence republicans. WATCH Rep. …

A két vádpontot a törvényhozók 17 tanú több mint száz óráig tartó meghallgatása után fogalmazták meg. A Kongresszus a jövő héten fog szavazni a vádpontokról. Ha a demokrata többség megszavazza a vádemelést, akkor az ügy hamarosan átkerülhet a szenátusba.

A demokraták egyik kulcstanúja a meghallgatásokon, Marie Yovanovich nemrég kénytelen volt elismerni, hogy Trump nem zsarolt és nem követett el semmilyen bűncselekményt.

A meghallgatásokon tanúvallomást tett Bill Taylor korábbi kijevi nagykövet és George P. Kent, az amerikai külügyminisztérium munkatársa, akik szintén nem tudtak új terhelő bizonyítékot felmutatni az elnök ellen.

A Fehér Ház szóvivője, Stephanie Grisham közleményben tudatta, hogy az elnök az impeachment-eljárás szenátusi szakaszában, a szenátusban tartandó perben reagál majd a vádpontokra. „Az elnök a hamis vádakkal a szenátusban foglalkozik majd és arra számít, hogy teljes mértékben tisztázzák majd, mivel semmi helytelent nem tett” – olvasható a közleményben. Grisham az impeachment-eljárást „csaló” folyamatnak minősítette, amelyet a demokraták szerinte már Donald Trump hivatali beiktatása előtt fontolgattak. (MTI)

Emlékezetes, hogy Hunter Biden havi 50 ezer dollárért egy ukrán gázvállalat, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja volt évekig, miközben apja meghatározó szereplője volt az Egyesült Államok Ukrajna-politikájának.

Miért tárgyalt Trump ügyvédje Budapesten a volt ukrán főügyésszel?

Lucenko korábban még azt hangoztatta, hogy szükségtelen nyomozni Joe Biden volt amerikai alelnök fia, Hunter ukrajnai üzletei ügyében.