Hivatalos: Trumpot hatalommal való visszaéléssel vádolják

Jerry Nadler, a Kongresszus jogi bizottságának vezetője hivatalosan is bejelentette a vádpontokat. 

A demokraták végre előálltak a Trump elleni hivatalos vádakkal. Eredetileg három vádpontot akartak felhozni az elnök ellen, de végül csak kettő lett belőle. Donald Trumpot azzal vádolják, hogy visszaélt a hatalmával és akadályozta a Kongresszus munkáját. Ez a vádpont azért teszi felelőssé az elnököt, mert megakadályozta egyes munkatársai részvételét  az impeachment-eljárás előtti vizsgálatokban.

A harmadik vád az igazságszolgáltatás akadályoztatása lett volna, azonban a párton belül  úgy ítélték meg, hogy ez gyenge lábakon állna – írja a National Review. 

Jerry Nadler a sajtó villogó kamerái előtt jelentette be a demokraták hivatalos vádjait. Ezzel gyakorlatilag elkezdődött a Donald Trump elleni eljárás középső felvonása.

Trump folyamatos fenyegetést jelent a választásaink feddhetetlenségére valamint a demokratikus rendszerünkre”

– jelentette ki Nadler, a Kongresszus jogi bizottságának vezetője hétfőn, az impeachment meghallgatások utolsó napján. A demokrata képviselő már régóta várja ezt a pillanatot, hiszen alig egy héttel Trump megválasztása után már meg is hirdette a „hogyan álljunk ellent az elnöknek” programot.

Már három hónapja tart a vádemelési eljárás, amely során azt próbálják kinyomozni, hogy Trump quid pro quo-t „követett-e el” azzal, hogy visszatartotta az ukrán katonai támogatást, miközben Joe Biden fiának korrupciós ügyeinek kinyomozását kérte Zelenszkij elnöktől.

Trump a bejelentést követően azt írta ki Twitteren, hogy: BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS! Majd támadni kezdte a demokraták érveit és a nyomozást vezető politikusokat.

A republikánusokat felháborította az eljárás, mivel szerintük az elnök számára nem biztosítják az igazságos és pártatlan eljárást. Az egyik republikánus képviselő mérges beszédet tartott a meghallgatások utolsó napján:

A következő négy órát azzal fogjátok tölteni, hogy megpróbáljátok meg nem választott emberek segítségével megváltoztatni egy választás eredményét!”

Nadler megszakította a képviselő kirohanását:

A két vádpontot a törvényhozók 17 tanú több mint száz óráig tartó meghallgatása után fogalmazták meg. A Kongresszus a jövő héten fog szavazni a vádpontokról. Ha a demokrata többség megszavazza a vádemelést, akkor az ügy hamarosan átkerülhet a szenátusba.

A demokraták egyik kulcstanúja a meghallgatásokon, Marie Yovanovich nemrég kénytelen volt elismerni, hogy Trump nem zsarolt és nem követett el semmilyen bűncselekményt.

A meghallgatásokon tanúvallomást tett Bill Taylor korábbi kijevi nagykövet és George P. Kent, az amerikai külügyminisztérium munkatársa, akik szintén nem tudtak új terhelő bizonyítékot felmutatni az elnök ellen.

A Fehér Ház szóvivője, Stephanie Grisham közleményben tudatta, hogy az elnök az impeachment-eljárás szenátusi szakaszában, a szenátusban tartandó perben reagál majd a vádpontokra. „Az elnök a hamis vádakkal a szenátusban foglalkozik majd és arra számít, hogy teljes mértékben tisztázzák majd, mivel semmi helytelent nem tett” – olvasható a közleményben. Grisham az impeachment-eljárást „csaló” folyamatnak minősítette, amelyet a demokraták szerinte már Donald Trump hivatali beiktatása előtt fontolgattak. (MTI)

Emlékezetes, hogy Hunter Biden havi 50 ezer dollárért egy ukrán gázvállalat, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja volt évekig, miközben apja meghatározó szereplője volt az Egyesült Államok Ukrajna-politikájának.

Miért tárgyalt Trump ügyvédje Budapesten a volt ukrán főügyésszel?

Lucenko korábban még azt hangoztatta, hogy szükségtelen nyomozni Joe Biden volt amerikai alelnök fia, Hunter ukrajnai üzletei ügyében.