Netanjahu: „Amerika ismerje el Izrael jogát a Jordán-völgyhöz”

Az izraeli miniszterelnök az amerikai-izraeli barátság határait feszegeti. 

Mike Pompeo külügyminszter néhány héttel ezelőtt váratlanul megváltoztatta az Egyesült Államok zsidó telepekkel kapcsolatos álláspontját és bejelentette, hogy nem tartják őket illegálisnak. A lépést követően az izraeli jobboldal sürgetni kezdte, hogy az amerikai támogatásra építve Izrael annektálja a Jordán-völgyet.

Most pedig Benjamin Netanjahu azt kéri az amerikaiaktól, hogy ismerjék el Izrael jogát a Jordán-völgyhöz — írja a The Jerusalem Post.

Néhány nappal ezelőtt Lisszabonban találkozott Netanjahu és Pompeo. Az izraeli miniszterelnök a tárgyalás után azt nyilatkozta, hogy megtárgyalták az annektálást, azonban az amerikai fél cáfolta ezt. Vasárnap Netanjahu megerősítette, hogy igenis szóba került az annektálás, de nem, mint hivatalos tervről beszéltek róla.

Iránról és más biztonsági kérdésekről tárgyalt Pompeo Netanjahuval

Az amerikai külügyminiszter és az ügyvezető izraeli miniszterelnök egy közös védelmi szövetség lehetőségéről, valamint a Jordán-völgyének annektálásáról is egyeztetett.

Az izraeli média szerint Netanjahu szándékosan próbált ködösíteni.

A miniszterelnök egy vasárnap rendezvényen azt is közölte, hogy szeretné, ha az Egyesült Államok elismerné Izrael jogát a Jordán-völgyhöz. Állítása szerint tervben van az ügy tárgyalása a Trump adminisztrációval.

„Azt hiszem itt az ideje, hogy kiterjesszük Izrael szuverenitását a Jordán-völgyre és elrendezzük a Júdea és Számáriában található települések státuszát, akkor is ha a blokkon belül vannak és akkor is ha nem”

— jelentette ki Netanjahu.

A beszéd elsősorban a telepes mozgalom vezetőit célozta, akinek egy része átállt a miniszterelnök Likudon belüli kihívója Gideon Száar mellé.

Izraeliek és palesztinok nehéz szomszédsága Júdea-Szamáriában

„Nevetséges azt mondani, hogy a zsidók nem élhetnek itt. Ez a Biblia része.” Reuters-riport a vitatott vidékről.