Johnson: „Nem jó az ellenőrizetlen, korlátozás nélküli bevándorlás”

Ha győz a brit konzervatív párt, ausztrál típusú képesség és képesítés alapú bevándorlási rendszert vezethetnek be.

Boris Johnson a Sky News brit hírtelevízió politikai magazinműsorának elmondta, hogy a poszt-Brexit Angliába nyugodtan jöhetnek „a kivételes tehetségű emberek, az első hegedűsöktől az atomfizikusokon át a prímabalerinákig.”

„Az új rendszer alapján a szakképzett munkavállalók is elhelyezkedhetnek majd például a brit állami egészségügyi ellátó szolgálatnál”

— tette hozzá a politikus.

Létre fognak hozni egy harmadik kategóriát, ami lefedi a kelet-európai munkások jelentős részét, akik egy adott, meghatározott idejű munkafeladat elvégzésére jelentkezhetnek.

Johnson kijelentette: ő nem ellensége a bevándorlásnak, és a brit nép sem ellenséges a bevándorlókkal szemben.

„Az 580 milliós Európai Unióból nagy számban érkezők azonban jelenleg gyakorlatilag hazájuk részének tekintik Nagy-Britanniát, és ezzel az a gond, hogy teljesen ellenőrizhetetlen”

— mondta a brit miniszterelnök.

A brit miniszterelnök szerint a Munkáspárt pontosan ezt akarja, hiszen ők a teljes mozgásszabadság fenntartását tervezik.

A brit kormány tervei alapján gyorsított eljárással kaphatnának letelepedési és munkavállalási engedélyt a magasan képzett vagy „kivételes képességű” kérelmezők, és azok is, akik Nagy-Britanniában kívánnak új vállalkozást létrehozni. Azok azonban, akik ellen súlyos bűncselekmény miatt született elmarasztaló bírósági ítélet, be sem léphetnének az országba.

A brit kormány már korábban bejelentette, hogy egységes, az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság megszűnése után tervezett egyévi átmeneti időszak lejártával, vagyis 2021 januárjától.

7 pont, amit tudnia kell a brit előrehozott választásokról

A konzervatívok azt remélik, ezúttal kellő támogatottságot szereznek ahhoz, hogy gond nélkül és mihamarabb búcsút inthessenek az EU-nak.