„Egy az egy ellen” szavazást akar Netanjahu

A Likud vezetője szerint az embereknek közvetlen választáson kellene dönteni közte és Beni Ganz között. 

Több hónapnyi tárgyalás és huzavona után Benjamin Netanjahu egy újabb ötletet dobott be a kalapba. A miniszterelnök közvetlen választásokat szeretne, ahol az izraeli szavazók közte és Beni Ganz között kell, hogy válasszanak – számolt be az i24NEWS. 

„Még mindig nincs túl késő, de ha nem szedik maguk össze és alakítanak egy nemzeti egységkormányt, akkor van még egy dolog, amivel elkerülhető egy felesleges parlamenteri választás. A megoldás egy közvetlen választás a miniszterelnöki pozícióra köztem és Beni Ganz között”

— írta Netanjahu egy nyilatkozatban.

A miniszterelnök hozzátette, hogyha a baloldali párt annyira tudja, hogy mit akarnak az emberek, akkor engedjék az embereket dönteni és senki más. Néhány napja Netanjahu már felvette azt is, hogy garantálja, hogy fél éven belül átadja a hatalmat Ganznak, csak alakítsanak egység kormányt.

Mindeközben a Likudon belül is megy a helyezkedés, hogy esetleg leváltsák a veterán politikust.

Netanjahu fél év után lemondana a kormányzásról Ganz javára

Már májusban átadná a miniszterelnökséget Netanjahu, ha vezetésével egységkormány alakul, majd másfél év után venné vissza a posztot az izraeli kormányfő.

A Kék és Fehér párt azonnal visszautasította az egy az egy ellen választás ötletét, ami szerintük egy „hamis trükk” arra, hogy Netanjahu elvonja a figyelmet a saját botrányairól.

„Megváltoztatni a választási rendszert a folyamat közepén, az ugyanarra a pontra fog vezetni, ahol most vagyunk”

— nyilatkozta a pártszövetség.

Ha továbbra sem sikerül senkinek kormányt alakítani akkor december 11-én újabb választásokat fognak hirdetni Izraelben.

Liberman: „Elkerülhetetlen egy újabb választás”

A politikus szerint ő mindent megtett az egységkormányért, így mossa kezeit.