Liberman: „Elkerülhetetlen egy újabb választás”

A politikus szerint ő mindent megtett az egységkormányért, így mossa kezeit. 

Avigdor Liberman a Jiszráel Béténu párt vezetője bejelentette, hogy nem csatlakoznak egyetlen koalícióhoz sem. Mivel azonban egységkormány már biztosan nem alakul, ezért Izraelnek újra szavazófülkékbe kell vonulnia – írja a The Times of Israel.

Liberman egy izraeli napilapnak adott interjúban elmondta, hogy azért nem akar egyik oldal koalíciójához sem csatlakozni, mert ha „kis többséggel kellene drámai védelmi és gazdasági döntéseket hozni, az mindenképpen megosztaná az országot”.

Mivel a Kék-Fehér párt nem tudott megegyezni a Likuddal, ezért Liberman szerint elkerülhetetlen egy újabb választás.

Utoljára kedden ült össze Beni Ganz és Benjamin Netanjahu, de a megbeszélés 45 perc után véget ért.

Liberman pártjával létre lehetett volna hozni egy jobboldali koalíciót, de a politikus inkább egy egységkormányért kampányolt. Szerinte Ganz és Netanjahu hibája, hogy újra választásokat kell kiírni.

A politikus elismerte, hogy egy hete csak taktikából hintették el, hogy csatlakoznak a Likud koalíciójához, mert így akartak nyomást helyezni a Kék-Fehér pártra.

Liberman szerint a pártja szempontjából az lett volna a helyes, ha belépnek a jobboldali koalícióba, azonban ő úgy döntött, hogy inkább „az ország jólétét tartja szem előtt”.

Rivlin elnök szerdán már arról panaszkodott, hogy az izraeli politikusok inkább megőrülnek, minthogy kompromisszumot kötnének.

Se vele, se nélküle: Liberman mindenkit faképnél hagyott

Netanjahut és Ganzot okolja a kormányalakítási fiaskóért a Jiszráel Beiténu párt vezetője.