Netanjahu fél év után lemondana a kormányzásról Ganz javára

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök már májusban átadná a kormányfői posztot fő riválisának, Beni Ganznak másfél évre, majd utána ő venné vissza ugyanennyi időre, ha létrejön egy egységkormány, ezzel megelőzve egy harmadik parlamenti választást – írja a The Jerusalem Post.

Netanjahu fél év után átadná miniszterelnöki posztot, ha létrejön egy egységkormány – közölte pénteken a Likud szóvivője.

Az izraeli miniszterelnök egy nappal korábban, Lisszabonban beszélt arról újságíróknak, hogy hat hónapban korlátozná magának az első miniszterelnöki peridódusát, amely után Beni Ganz, a Kék és Fehér vezetője következne másfél évig, majd ismét ő következne a fennmaradó időszakra.

Netanjahu még nem tett nyilvánosan ilyen ajánlatot nekik – reagált a fő rivális, Kék és Fehér a hírre.

Már csak öt nap van hátra abból a három hétből, ameddig a Knesszetben kellene olyan új miniszterelnököt találni, aki rendelkezik 61 képviselő támogatásával.

Ilyen azonban továbbra sincs, mert Netanjahu és Ganz eddig nem tudott megegyezni az egységkormányról, Avigdor Liberman, a Jiszráel Béténu párt vezetője pedig bejelentette, hogy a hét képviselői helyével nem csatlakozik egyik oldalhoz sem.

„Vádat emelek három ügyben a miniszterelnök ellen korrupcióért”

Netanjahu „összeesküvésnek” látja a vádemelést, szerinte a rendőrség és az ügyészség összejátszik politikai ellenfeleivel. Nagy Gabriella írása.

Az izraeli közvélemény szerint elkerülhetetlen az egy éven belüli harmadik választás. A Demokrácia Intézet friss kutatása alapján a lakosság 48 százaléka kis esélyt lát arra, hogy a határidőig megszülethet bármilyen megállapodás és csak 8,4 százaléka tartja ennek esélyét igen magasnak. 7,7 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni a közvéleménykutatók kérdésére.

Közben átadta a Netanjahu elleni vádiratot Aviháj Mandelblitt főügyész Juli Edelsteinnek, a Knesszet elnökének. A kormányfőnek 30 napja van eldönteni, hogy kér-e mentelmi jogot a parlamenttől.

Ezzel csak egy gond, van, hogy az ügyet az a mentelmi bizottság tárgyalná, amely még meg sem alakult a választásokat követő politikai patthelyzet miatt.

A bizottság létrejötte a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint egyelőre valószínűtlennek tűnik, mert nincs meg az ehhez szükséges többség, Avigdor Liberman ugyanis ellenzi a testület létrehozását.

A bizonytalan és képlékeny jogi helyzet miatt az izraeli sajtóban megszólaló szakértők szerint kétséges, hogy valójában mikor nyújthatják be a vádiratot Benjámin Netanjahu ellen, és mikor kezdődhet meg pere a bíróságon.

Netanjahu jobboldali kihívója: „készen állok”

Gideon Szaár jobb alkalmat nem is találhatott volna arra, hogy Benjamin Netanjahu 14 éves töretlen Likud-vezetésének véget vessen. Nagy Gabriella elemzése.