Kétállami megoldást szorgalmaz az amerikai képviselőház

Tartva Izrael esetleges egyoldalú annektálási szándékaitól, a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére pénteken nem kötelező érvényű határozatot fogadott el a demokrata többségű testület.

A konfliktus igazságos, stabil és tartós rendezésére irányuló minden erőfeszítésnek tartalmaznia kell a kétállami megoldást – olvasható a dokumentum szövegében, amelyet 226 szavazattal fogadtak el 188 ellenében. A határozatot túlnyomórészt a demokrata képviselők támogatták, a republikánusok pedig ellene szavaztak.

Elemzők szerint ez a megfogalmazás Donald Trump amerikai elnök közel-keleti politikája ellen irányul.

A határozat nem sokkal azután került elfogadásra, hogy a Trump kormány megerősítette, a júdea-szamáriai zsidó települések léte nem ütközik a nemzetközi jogba, és ennek nyomán ismét felreppentek a találgatások, vajon mindez lehetségessé teszi-e a jövőben Júdea-Szamária bizonyos részeinek, a Jordán-völgynek és ezzel együtt bizonyos zsidó településeknek Izraelhez csatolását.

Mike Pompeo: Nem törvénytelenek a izraeli települések Júdea-Szamáriában

Történelmi irányváltás az amerikai külpolitikában: a Trump kormány visszatért Ronald Reagan egykori amerikai elnök álláspontjához a kérdésben.

Jamie Raskin zsidó demokrata képviselő szerint a határozat azért fontos, mert: „A közel-keleti béketárgyalások, melyek eddig a kétállami megoldást szorgalmazták a telepes tevékenység ellenében, most területek egyoldalú annektálása felé hajlanak. Minden kétállami megoldást nem támogató amerikai béketerv ellehetetleníti a konfliktus békés lezárását.”

A határozat hangsúlyozza, hogy el kell kerülni az olyan lépéseket, amelyek megnehezítik a tartós békét.

Az antiszemita botrányiról elhíresült demokrata képviselő Rashida Tlaib a dokumentum ellen szavazott, határozottan hangot adva nemtetszésének azzal kapcsolatban, hogy „a határozat nem csak egy Izrael által ellehetetlenített, irreális, elérhetetlen megoldást támogat, de legitimizálja az egyenlőtlenséget, az etnikai diszkriminációt és az embertelen körülményeket is.”

Tlaib szavaiból úgy tűnik, a képviselőhölgy inkább egy megoldásban gondolkodik, egy Palesztinában Izrael helyén.