Impeachment: ígért bizonyítékok, valós fenyegetések

Rudy Giuliani, Donald Trump személyes ügyvédje Twitter-bejegyzésében bizonyítékokat ígért a demokraták elnökjelöltségéért küzdő Joe Biden volt alelnök ukrajnai korrupciós ügyeire. Közben fenyegető üzeneteket kapott az a jogtudós, aki a minapi meghallgatáson kifejtette, hogy nem ért egyet a Trump elleni impeachment-eljárással.

Az elnök ügyvédje jelenleg Kijevben tartózkodik, és mikroblog-bejegyzéseit onnan tette közzé. Az egyik bejegyzésben azt közölte: nemsokára olyan bizonyítékokat mutat be az amerikaiaknak, amelyekből szerinte kiderül, hogy – mint fogalmazott – „Biden és az Obama-kormányzat tisztségviselői hozzájárultak Ukrajna megnövekedett korrupciójához 2014 és 2016 között”. Mint írta: az erre vonatkozó dokumentumokat rövid időn belül nyilvánosságra hozza.

Péntekre virradóra egy újabb Twitter-bejegyzésben bejelentette:

az ukrajnai főszámvevőszék olyan adatokat talált, amelyek szerint az Egyesült Államok egyik alapjánál a feltételezések szerint 5,3 milliárd dollárt „helytelenül” használtak fel. „Obama nagykövetsége szorgalmazta az ukrán rendőrségnél, hogy ne indítsanak nyomozást” – írta Giuliani.

Az amerikai elnök személyes ügyvédje a The New York Times című amerikai lap csütörtöki tudósítása szerint kedden Budapesten találkozott Jurij Lucenko volt ukrán főügyésszel, majd szerdán Kijevbe utazott.

A The Washington Post pedig Kijevből keltezett tudósításában azt jelentette: Rudy Giuliani Ukrajnában a Biden fia, Hunter Biden elleni korrupciós vizsgálat egyik kulcsszereplőjével, Andrij Derkacs ukrán képviselővel találkozott Kijevben. Az ukrán politikus azt ígérte: korrupcióellenes bizottság felállítását kezdeményezi az ukrán parlamentben.

Miért tárgyalt Trump ügyvédje Budapesten a volt ukrán főügyésszel?

Lucenko korábban még azt hangoztatta, hogy szükségtelen nyomozni Joe Biden volt amerikai alelnök fia, Hunter ukrajnai üzletei ügyében.

Fenyegető üzeneteket kapott Jonathan Turley jogtudós, aki a képviselőház három bizottsága előtti minapi meghallgatáson kifejtette, hogy nem ért egyet a Donald Trump amerikai elnök elleni impeachment-eljárással – jelentette csütörtök este az amerikai Fox televízió és a The Hill című lap.

A George Washington Egyetem professzora a washingtoni politikai élettel foglakozó The Hillben írt publicisztikájában arról számolt be, hogy még be sem fejezték a meghallgatást szerdán, amikor a lakására és a hivatalába fenyegető levelek és üzenetek özöne érkezett.

„Azt követelték, hogy rúgjanak ki a George Washington Egyetemről” – írta a tudós, kijelentve, hogy az impeachment (alkotmányos felelősségre vonási eljárás) elleni állásfoglalása miatt fenyegetik.

Turleyt három másik – a demokraták által kiválasztott – jogásszal együtt hívták be a törvényhozók, őt a republikánusok hívták meg. A professzor leszögezte ugyan, hogy nem Donald Trump híve, és a 2016-os választáson nem is szavazott rá, de nem ért egyet az ellene indítandó eljárással.

Álláspontját azzal indokolta, hogy a demokratáknak nincs elég bizonyítékuk és tanúvallomásuk, amely alátámasztaná, hogy az elnök visszaélt a hatalmával és nyomást gyakorolt az ukrán államfőre. Ellenzéke szerint Trump azt akarta elérni Volodimir Zelenszkijnél, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden, a 2020-as választások egyik demokrata párti elnökjelölt-aspiránsa, volt alelnök és fia, Hunter Biden ellen ukrajnai üzleti ügyeik miatt.

A meghallgatás egyik résztvevője, a demokraták által behívott Pamela Karlan, a Stanford Egyetem jogásza meghallgatásán elsütött egy szóviccet az elnök kiskorú fiára, Barron Trumpra utalva. Azt mondta: „az amerikai alkotmány értelmében itt nincsenek nemesi címek. Tehát bár az elnök nevezheti Barronnak a fiát, nem csinálhat belőle bárót”.

Az elnök kampánycsapatának sajtófőnöke, Kayleigh McEnany és a first lady, Melania Trump reagált a történtekre. Az elnök felesége a Twitteren azt írta: Karlan „szégyellheti magát (…) cinkosságáért, és azért, hogy ehhez egy gyermeket használt fel”. McEnany közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: „csak az őrült liberálisok agyában vicces egy 13 éves gyermeket belekeverni az impeachment-eljárásba”.

Sajtójelentések szerint Karlan aznap este bocsánatot kért a szavai miatt.

Megindul a Trump elleni impeachment-eljárás

Az eljárást megindítását kezdeményező Nancy Pelosi úgy fogalmazott az eljárásért felelős bizottsági ülés utáni napon, hogy „az elnök nem hagy más lehetőséget számunkra”.