Washington állítólag megnemtámadási egyezményre bíztatja az arabokat Izraellel

Több forrás azt állítja, hogy az USA közvetítésével már zajlanak tárgyalások a lehetőségekről.

A Fehér Ház több arab államot is megkeresett a közelmúltban, hogy megnemtámadási szerződés megkötésére bátorítsa azokat Izraellel — közölte kedden a 13-as csatorna izraeli, arab és amerikai hírforrásokra hivatkozva.

A hír kapcsán az Arutz Sheva7 emlékeztet: Donald Trump közel-keleti politikájának fő céljai közé tartozik, hogy sikerüljön közelebb hozni egymáshoz a Perzsa-öböl menti országokat és Izraelt. Egy megnemtámadási szerződés pedig tökéletes átmeneti lépést jelentene a nemhivatalos kapcsolatok és a teljes diplomáciai kapcsolatfelvétel között.

A források szerint Victoria Coates, amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettes múlt héten az Egyesült Arab Emirátus, Bahrein, Omán és Marokkó nagyköveteivel is találkozott Washingtonban.

Coates állítólag a megnemtámadási egyezményről kérdezte a külképviseleti küldötteket, akik azt ígérték, hogy fővárosukkal történő egyeztetések után visszatérnek a válasszal.

A 13-as csatorna úgy tudja, Washingtonban hétfőn és kedden egy izraeli delegációt is fogadtak, és a kezdeményezés Jiszrael Katz izraeli külügyminisztertől ered — aki már szeptemberben, az ENSZ falain belül is felvetette egy megnemtámadási egyezmény megkötésének lehetőségét azoknak a kollégáinak, akik Ománt és az Emirátust képviselik a nemzetközi szervben.

Tíz tény, amit mindig is tudni akart az izraeli-palesztin konfliktusról

Sem Gáza, sem Júdea-Szamária korábban soha nem volt palesztin fennhatóság alatt. A zsidó telepek nem illegálisak. Megyeri A. Jonatán publicisztikája.

Trump egyik vezető tisztségviselője szerint Amerika ugyan örömmel fogadná a közel-keleti országok közötti kapcsolatok javulását, de nem kommentálná a „diszkrét diplomáciai megbeszélésekről” szóló mendemondákat.

A helyzetet nehezítheti, hogy Izrael élén jelenleg átmeneti kormány áll, így nem könnyű hosszútávú garanciákat biztosítani a legfontosabb kérdésekben — például az izraeli-palesztin kapcsolatokról szóló ügyekben.