Köves Slomó: Azon kell dolgoznunk, hogy a határvonal egyértelmű határvonal legyen

Az EMIH vezető rabbija Kósa Lajos szavai kapcsán, az ATV műsorában beszélt erről. 

„Amikor először olvastam, nem hittem el, hogy ez elhangzott. Azt hittem, hogy ez valami kontextusból kiragadott idézet, vagy a 20-as évekből valamilyen történelmi idézetet hozott föl”

— így kommentálta Köves Slomó az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Kósa Lajos legutóbbi kijelentését. Mint emlékezetes, a fideszes politikus nemrég arról beszélt a Fidelitas tisztújító kongresszusán, hogy

„a zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe”.

A nyilatkozatot publicisztikájában korábban is elítélte Köves Slomó, aki kedden a televíziós műsorban fejtette ki bővebben véleményét. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője leszögezte:

a zsidóságról egységes homogén közösségként beszélni mindenképpen veszélyes tévút, és sajnálatos, hogy a zsidóságról még mindig élnek olyan negatív nyelvi beazonosítások, amik az elmúlt 100-150 évben mélyen beivódtak a magyar köznyelvbe.

Köves példaként említette a „libsi” és „bibsi” szavakat, amik a zsidókat a liberálisokkal, baloldaliakkal és kommunistákkal azonosítják, noha — mint felidézte– a magyar zsidóság nagy része (legalábbis az első világháborúig) kifejezetten konzervatív értékrendet és politikai oldalt választott.

Liberalizmus-kritikát, antiszemita klisék nélkül!

Köves Slomó: visszautasítom, hogy a magyar politikai közélet erkölcstelenségének terhét bárki is a zsidóságra terhelje át!

A Jobbik kapcsán az EMIH vezetője a baloldal és a liberális pártok összefogásáról is beszélt, ami szerinte legitimálta a „rasszista ideológiára alapított” párt nézeteit a választók nagy része előtt.

Arra a felvetésre, miszerint a legradikálisabbak a Mi Hazánk Mozgalomba távoztak a Jobbikból, a vezető rabbi azt felelte: „Számomra egyik kutya, másik eb.”

Köves egyúttal emlékeztetett arra, hogy korábban is felhívta rá a figyelmet, hogy a baloldal a Jobbikkal kötött összefogással átlépte a Rubikont, és a fideszes vezetőhöz hasonló kijelentések is abból származnak, hogy az „egyértelmű vagy remélt határvonalak valahol fel lettek szedve”.

„Az biztos, hogy ez az ügy egy szimptóma, ami azt mutatja, hogy vannak olyan nyelvi fordulatok és fogalomkapcsolások, amelyek rossz emlékeket ébresztenek fel minden jóérzésű emberben — de sajnos nem mindenkiben. Mindenképp közösen kell azon dolgoznunk, hogy ez a határvonal egy egyértelmű határvonal legyen”

— szögezte le Köves Slomó, aki szerint Kósa bocsánatkérése olyan viszonylag gyors megnyilatkozás, ami arra mutat, hogy valamiféle következménye mégis lehet ezeknek a kijelentéseknek.

A teljes interjú az ATV oldalán megtekinthető.

Kósa Lajos bocsánatot kér botrányt kavaró megjegyzése miatt

Szavait „félreérthetőnek” nevezte, és elnézést kért zsidó polgártársaitól.