Az iráni veszélyről egyeztetett Trump és Netanjahu

Donald Trump amerikai elnök vasárnap felhívta Benjamin Netanjahu távozóban lévő izraeli miniszterelnököt. A két vezető beszélgetése a Fehér Ház szerint az „iráni fenyegetés” témájára összpontosított — írja az Ujkelet.live.

„A vezetők megvitatták az iráni fenyegetést, valamint más kritikus kétoldalú és regionális kérdéseket”

— közli a vasárnap közzétett rövid nyilatkozat.

Izrael még nem nyilatkozott a hívásról.

A felek legutóbb november 19-én beszéltek egynássak, amikor Netanjahu megköszönte az elnöknek Washington döntését, hogy elutasította a Külügyinisztérium jogi véleményét, miszerint a Júdea és Szamáriában lévő telepek illegálisak.

Noha Netanjahu és Trump egykor közeli szövetségesek voltak, akik barátságukat nyíltan hangoztatták, az elmúlt hónapokban elhidegülés tapasztalható a kapcsolatokban, miután az izraeli miniszterelnök kétszer egymás után kudarcot vallott a kormányalakításban, és a hatalmon maradásért küzd.

A két vezető egyaránt Londonban lesz a héten a NATO csúcstalálkozón. Noha Netanjahu állítólag több európai államfővel tervez találkozót, a Trumppal való találkozó lehetőséget még nem jelezték.

A teljes cikk itt olvasható.

Az izraeliek többsége nem hiszi, hogy elkerülhető a harmadik választás, Netanjahut okolják

Egy friss felmérés szerint az izraeli lakosság 48%-a gyakorlatilag lehetetlennek tartja, hogy a mostani politikai környezetben mégis sikerüljön működő kormányt alakítani — számol be a The Jerusalem Post.