Az izraeliek többsége nem hiszi, hogy elkerülhető a harmadik választás, Netanjahut okolják

Egy friss felmérés szerint az izraeli lakosság 48%-a gyakorlatilag lehetetlennek tartja, hogy a mostani politikai környezetben mégis sikerüljön működő kormányt alakítani — számol be a The Jerusalem Post.

A Knesszetnek, az izraeli parlamentnek december 11-ig van lehetősége képviselői közül olyan miniszterelnökjelöltet találni, aki kormányképes koalíciót tud alakítani. Csak így lehet elkerülni egy harmadik választás kiírását jövő év első felére.

Az Izraeli Demokrácia Intézet most közzétett kutatása alapján a lakosság 48%-a kis esélyt lát arra, hogy a határidőig megszülethet bármilyen megállapodás és csak 8,4% tartja ennek esélyét igen magasnak. 7,7% nem tudott vagy nem akart válaszolni a közvéleménykutatók kérdésére.

Annak firtatására, hogy vajon kit terhel a felelősség a mostani helyzet kialakulásáért, a válaszadók 43,3%-a Benjamin Netanjahut, 37,6% Avigdor Libermant, míg 7,3% a Kék-Fehér Pártot és Benny Ganzot okolja. 11,8% nem tudott vagy nem akart válaszolni. A kutatásból az is kiderül, hogy az arab válaszadók közül nagyobb arányban került ki Netanjahu felelősnek.

Egy másik kérdés, miszerint milyennek látják az izraeli demokrácia kilátásait, a válaszadók mindössze 5,5%-a volt nagyon optimista, 26,1%-a meglehetősen optimista, 37,6%-a pedig mérsékelten pesszimista, 23,5%-a ugyanakkor nagyon pesszimista volt. 7,3% nem válaszolt.

Arra vonatkozóan, hogy vajon helyes volt e Netanjahu részéről az ellene indított vádemelés után, hogy az politikai boszorkányüldözés, 20,8% szerint a miniszterelnöknek határozottan igaza van, 15,7% szerint minden bizonnyal igaza van. Ezzel szemben 17,9% gondolta, hogy Netanjahunak nincs igaza, és 33,9% szerint Netanjahu kifejezetten rosszul ítélte meg az ellene folyó eljárást. 11,7%-nak nem volt véleménye.

Azzal kapcsolatban, hogy vajon Netanjahunak le kellene e mondania és bíróság elé állnia, mint bármelyik átlagos állampolgárnak, 34,8% gondolja, hogy igen, 17,2% szerint azonban folytatnia kellene a kormányzást.

15% szerint Netanjahut megilleti a mentelmi jog, amíg miniszterelnök, 16,3% szerint a tárgyalás idejére le kellene mondania, 7,8% szerint vádalkut kellene kötnie, 8,9%-nak pedig nem volt határozott véleménye az üggyel kapcsolatban.