Soros „befolyásolási szándéka”: a kormányt nem érdekli a cáfolat

Soros György befolyásolási szándékával kapcsolatban a sajtóban megjelent információkkal ellentétes tájékoztatást nem kaptunk – jelentette ki Halász János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a testület ülése után. Holott az álhírt már három napja cáfolta az Index.

A bizottság a Várhelyi Olivér magyar uniós biztos elleni korábbi támadásokról is tájékozódott pénteki zárt ülésén.

A Magyar Nemzet közölte hétfőn azt a „megbízható nemzetbiztonsági forrásokból” származó információt, miszerint Soros György novemberben telefonon hívta fel a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elnökét, Daniela Schwarzert, hogy kilobbizza: Schwarzer Angela Merkelnél akadályozza meg, hogy a magyar jelölt, Várhelyi Olivér kapja meg az EU-bővítési biztosi posztot a Bizottságban.

A lap semmilyen konkrét bizonyítékot nem közölt arra vonatkozóan, honnan veszi, hogy Soros állítólag azt mondta, az egész unió hitelességére vetne rossz fényt, ha a magyar kormány delegálna tisztviselőt a kérdéses posztra, miután Orbán Viktor túl közel került Oroszországhoz és Törökországhoz, Schwarzer pedig állítólag nemet mondott Sorosnak, mivel „a dolgok nem így működnek”.

Soros György: cáfolják, hogy lobbizott volna Várhelyi ellen

Az Index már egy napra rá reagáltatta a DGAP-t a hírre. A szervezet sajtóosztálya közölte:

„Soros György nem kérte Daniela Schwarzertől, hogy Angela Merkellel Várhelyi Olivér személyéről beszéljen. Ahogy a 2018/2019-es éves beszámolónkból transzparens módon látható, a Német Külpolitikai Társaság egyik támogatója a sok közül a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF). A Magyar Nemzet hamis tudósítását egyebekben nem kívánjuk kommentálni.”

A cáfolatot egyetlen kormányközeli lap sem közölte.

Halász János a Fidesz-frakció szóvivőjeként keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szerinte „nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet” Soros György támadása az akkor még jelölt Várhelyi Olivér ellen. A hírek szerint Soros György személyesen, valamint a hálózata és a médiája által is mindent megtett, hogy „megfúrja a magyar biztost” – fűzte hozzá.

„Szeretnénk tisztán látni, hogy pontosan mit lehet tudni Soros György újabb Magyarország-ellenes akciójáról. (…) „Soroséknak az állt volna érdekében, hogy ne a bevándorlásellenes magyar kormány adja az Európai Unió bővítési biztosát, hiszen a bevándorláspártiaknak az az érdeke, hogy a Balkán ne legyen stabil, és a balkáni útvonalon szabadon érkezhessenek a migránsok tízezrei Európa belsejébe” – állította.

Szerdán az Európai Parlament megszavazta az új összetételű, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságot, amelyben a magyar Várhelyi Olivér a bővítési és szomszédságpolitikai tárcáért lesz felelős.

Halász János a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnökeként a testület pénteki ülése után elmondta: az Információs Hivatalt megkérdezték arról, hogy a hírek szerint Soros György befolyásolni próbálta az Európai Bizottság összetételét a tekintetben, hogy a magyar jelölt ne kapja meg a bővítési biztosi pozíciót. Ez a magyar nemzeti érdeket sértő befolyásolás lehet – jelentette ki a politikus.

A Fidesz-frakció szóvivője azt mondta, a zárt ülésen elhangzottakról részleteket nem árulhat el, de annyit elmondott, hogy a sajtóban megjelent információkkal ellentétes tájékoztatást nem kaptak.

Halász János szerint ez mutatja, hogy nem volt hiábavaló témafelvetésük. A kérdésről alapos és feltáró tájékoztatást kaptak – közölte.

Nem határolódott el Orbántól, mégis EU biztos lesz Várhelyi

Másodjára megszavazta Várhelyi Olivér jelölését az EU Külügyi Bizottsága.