Nem határolódott el Orbántól, mégis EU biztos lesz Várhelyi

Másodjára megszavazta Várhelyi Olivér jelölését az EU Külügyi Bizottsága. 

Ahogy korábban megírtuk, a Külügyi Bizottság elsőre nem szavazta meg Várhelyi Olivér biztosi jelölését. A bizottság baloldali és zöld tagjai ugyanis nehezményezték, hogy Magyarország jelöltje nem határolódott el kellően Orbán Viktortól.

Újabb körre küldték el, ahol írásban kellett válaszolni további kérdésekre. Az írásbeli kérdések szinte teljesen megegyeztek a szóbeliekkel és a válaszok is hasonlóak voltak – írja a Magyar Hang. 

A magyar kinevezés útja meglehetősen rögös volt, miután az első számú jelöltet Trócsányi Lászlót alkalmatlannak nyilvánították. Második nekifutásra Vásárhelyi Olivért jelölték, akit Ursula von der Leyen bővítési és szomszédságpolitikai biztosnak kért fel.

A meghallgatás során a magyar jelölt, aki már hosszú ideje dolgozik a külügyben, diplomatikus, semmitmondó válaszokat adott, de a baloldali képviselők nehezményezték, hogy nem határolódott el Orbán Viktortól. Másodjára azonban meggondolták magukat a képviselők és megszavazták Várhelyi jelölését.

A Bizottság jövő héten állhat fel, csak az a kérdés, hogy lesz-e brit jelölt vagy nem. Az uniós szabályok szerint ugyanis Nagy-Britannia köteles lenne jelöltet állítani, akkor is ha csak néhány hónapig maradna a pozíciójában.

A legfontosabb pozíciókat szokás szerint a nyugat-európai országok fogják elfoglalni, így a külpolitikáért az Izrael-ellenes spanyol Joseph Borell lesz felelős, a három közül az egyik alelnök pedig a holland Timmermans lesz, aki a klíma politikáért fog felelni.

Kemény Izraellel, megengedő Iránnal: Jeruzsálem aggódik az új EU-külügyminiszter miatt

Háborús arroganciával vádolta Netanjahut és a palesztinok oldalára állt Josep Borell spanyol külügyminiszter, akit most az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének jelöltek.