Elsőre nem ment át meghallgatásán Várhelyi Olivér, a magyar biztosjelölt

A képviselők nehezményezték, hogy válaszaiban nem határolódott el nyíltan Orbán Viktor politikájától.

A külügyi szakbizottság koordinátorainak szavazásán az Európai Néppárt és a kisebb frakciók ugyan támogatták, de a szociáldemokraták, a Zöldek, a Renew Europe és az egységes baloldal nem, így nem volt meg a kétharmados többség – írja az EUobserverre hivatkozva a hvg.hu.

A képviselők aggályosnak találták, hogy Várhelyi Olivér, a magyar kormány biztosjelöltje a válaszaiban nem határolódott el egyértelműen Orbán Viktor politikájától, aki a baloldali és a liberális frakciók tagjai szerint túlságosan jó kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin orosz, illetve Recep Tayyip Erdogan török elnökökkel. Ezért nem látták biztosítottnak, hogy megválasztott biztosként Várhelyi mindenkor az uniós érdekeket képviselné a politikai szervezet szomszédsági politikáit érintő kérdésekben.

Vásárhelyi ugyanakkor végig a függetlenségét hangsúlyozta. „Biztosként a megválasztásom napjától kezdve, teljesen függetlenül fogok eljárni, semmilyen kormánytól vagy intézménytől nem fogadok el utasításokat […], és az EU irányvonalát, egyedül az EU irányvonalát fogom követni” – mondta.

A mostani kudarc azonban nem jelenti azt, hogy Vásárhelyit biztosan nem választják meg. Pótkérdéseket fog kapni a külügyi bizottság tagjaitól, amelyekre hétfőig kell írásban válaszolnia. Ezek alapján döntik el, hogy sor kerül-e pótmeghallgatásra, vagy átengedik – írja a hvg.hu.