Terrorizmus támogatásával vádolnak egy radikális jobboldali vezetőt Izraelben

Rasszizmus és erőszak — ezek a szavak is lengik körül Bentzi Gopsteint a sajtóban. 

Vádat emeltek az Ocma Jehudit (Zsidó Hatalom) nevű, radikális nacionalista párt egyik vezetőjével szemben Izraelben — derül ki a The Jewish Telegraphic Agency keddi írásából. Bentzi Gopsteint erőszakra és rasszizmusra való felbujtás, valamint terrorizmus támogatása miatt vonná felelősségre Jeruzsálem kerületi ügyészsége.

Gopstein 2012 és 2017 között tett megjegyzései miatt került bajba. A politikus egyben vezetője a Lehava nevű csoportnak is, ami hevesen ellenez minden zsidó-arab együttműködést, beleértve a vegyes házasságokat is.

Gopstein korábban az arabokat „ellenségnek” és „ráknak” nevezte, valamint kifejtette, hogy nem enged be arab munkásokat abba a rendezvényterembe, amit lánya esküvője helyszínének választott. Olyan kijelentést is tett, miszerint „nincs hiány azokból az arabokból, akik verést érdemelnek” — utalva azokra az arabokra, akik zsidó nőkkel ismerkednek.

Izraelben rasszista jelölt nem indulhat a választáson

„Ez nem demokrácia” — nyilatkozta Ben Ari az újságíróknak a bíróság döntése után.

A politikus megnyilvánulásai miatt többször is bajba került a múltban. 2017-ben a rendőrség őrizetbe vette, de akkor a jeruzsálemi ügyészség szabadon engedése mellett döntött. Idén szeptemberben pedig nem indulhatott a választásokon.

Mint beszámoltunk róla, a magas részvételnek és a miniszterelnök ellenkampányának köszönhetően a radikális jobboldali Ocma Jehudit végül nem is érte el a bejutási küszöböt.