Izraelben rasszista jelölt nem indulhat a választáson

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság vasárnap este a radikális jobboldali Otzma Jehudit párt ellen döntött: arabellenes nézetei miatt eltiltotta annak vezetőjét, Michael Ben Arit a választásokon való indulástól.

Ez az első eset, hogy kizártak egy jelöltet – írja az Új kelet.

A bírák 8-1 arányban adtak helyt a Ben Ari kizárására vonatkozó petíciónak, ezzel elutasítva a Központi Választási Bizottság korábban hozott döntését, mely 16-15 arányban jóváhagyta a pártelnök részvételét.

„Ez nem demokrácia” — nyilatkozta Ben Ari az újságíróknak a bíróság döntése után. „A törvényszéki junta átvette a hatalmat, és megpróbálja irányítani az életünket” – idézte a lap a politikust.

A Központi Választási Bizottságnak benyújtott jogi véleményében Avichai Mandelblit legfőbb ügyész rasszizmusra való felbujtás miatt javasolta Ben Ari kizárását, a pártelnök 2012 után nyilvánosság előtt elhangzott nyilatkozataira alapozva, amelyek szerinte egyértelműen az izraeli arab és más kisebbségek elleni rasszista felbujtásnak minősülnek.

Az Új kelet emlékeztet rá, hogy a Mandelblit által kiemelt egyik nyilatkozatban Ben Ari 2018 augusztusában a következőt mondja:

„Meg kell változtatnunk a felállást mindenkivel, aki egy zsidó ellen merészel beszélni. Egy ilyen személy halott ember. Nem jöhet ki belőle élve. Nem kitelepíteni kell, nem az állampolgárságától kell megfosztani. Az az ember nem él. Egy kivégző osztag majd elintézni, mert az arabok ebből értenek.”

Mint arról beszámoltunk, a néhai Kahane rabbi pártjának esetleges Knesszetbe kerülését élesen bíráltk neves amerikai zsidó szervezetek, Netanjahu miniszterelnök azonban velük is számol, hogy stabil, legalább 62 fős koalíciós többség jöhessen létre az izraeli parlamentben.