Régészek fúrják a jeruzsálemi libegőt

A Legfelsőbb Bírósághoz fordultak vezető izraeli régészek, hogy megakadályozzák a Siratófalhoz vezető drótkötélpályás felvonó megépítését. Azzal érvelnek, hogy a jelenlegi, átmeneti kormány nem jogosult jóváhagyni a beruházás tervét – írja az Arutz Sheva a Haaretz cikke alapján.

A régészek arra is hivatkoznak beadványukban, hogy a tervezőbizottságok úgy hagyták jóvá a kabinos libegő megépítését, hogy nem vizsgálták meg valósághű szimulációkkal, milyen látványt nyújt majd a felvonó a jeruzsálemi óváros felett.

A tiltakozást az Emek Shaveh szervezet jegyzi, neves régészekkel közösen, köztük Izrael-díjas professzorok, Amihai Mazar és Amnon Ben-Tor, valamint az izraeli műkincsvédelmi hatóság korábbi vezetője, professzor Binjamin Ze’ev Kedar és más akadémikusok.

Ahogy arról korában már írtunk, az idegenforgalmi minisztérium által már tavaly ősszel jóváhagyott drótkötélpályás felvonó arra adna lehetőséget, hogy a forgalmi dugókkal teli utakat kikerülve az óvárosba és a Siratófalhoz vigye a turistákat.

Take a Cable Car Ride to Jerusalem’s Old City, Western Wall

Jerusalem’s Transport Authority is promoting a Cable Car from the „First Station” at German Colony to the Shiloah Gate (Dung Gate) of the Old City. This Cab…

A elképzelések szerint összesen 73 darab, egyenként tízszemélyes kabin suhanna a drótkötélpályán a Siratófal melletti Szemét-kapunál tervezett végállomáshoz. Ezzel a módszerrel a csúcsforgalom idején óránként akár háromezer utast is elvihetnének.

A drótkötélpályás felvonó ellenzői szerint a kabinok elrontanák a városképet, mert Disneyland-szerűvé változtatnák a szent helyek környékét, és a 15 darab 26 méteres betonoszlop is csúfítanák a környezetet. A projekt költsége akár az 55 millió dollárt is elérheti.

Az ellenzők szerint a drótkötélpálya-hálózat megváltoztatja az óvárosnak az UNESCO világörökség részét képező látképét, és káros hatással lesz az útvonalán élő palesztin lakosokra. Úgy vélik, hogy politikai indíttatásra született az ötlet, amelynek tervezési folyamatát gyorsított eljárással hajtották végre.

Újabb zöld utat kapott a jeruzsálemi libegő

Az infrastrukturális beruházásokért felelős bizottság júniusi döntése után most az izraeli kormány lakhatási ügyekkel foglalkozó miniszteri grémiuma is jóváhagyta a Jeruzsálem óvárosába közlekedő drótkötélpályás felvonó tervét – jelentette a helyi média.