Újra itt a palesztin „harag napja”

A palesztinok kődobálással és demonstrációkkal fejezik ki tiltakozásukat az ellen, hogy az amerikaiak már nem tekintik illegálisnak a zsidó telepeket. 

Öt helyen tartanak tüntetéseket Ciszjordániában, többek között Hebronban és Ramallahban vonultak utcára a palesztinok – írja a The Times of Israel.

A palesztinok amiatt tüntetnek, hogy az Egyesült Államok külügyminisztere Mike Pompeo kijelentette, hogy az izraeli telepek nem illegálisak. A döntést a nemzetközi közösség egy emberként ítélte el.

חדשות 13 on Twitter: „”יום הזעם” בגדה | מפרי סדר יידו אבנים ובקבוקי תבערה על כוחות צה”ל. נזק נגרם לשמשה של אוטובוס. עשרות מתפרעים הבעירו צמיגים באזור בית לחם סמוך לקבר רחל יידו. על פי הצלב האדום, 63 פלסטינים נפצעו בעימותים @OrHeller pic.twitter.com/ph6Sv9qZ8E / Twitter”

„יום הזעם” בגדה | מפרי סדר יידו אבנים ובקבוקי תבערה על כוחות צה”ל. נזק נגרם לשמשה של אוטובוס. עשרות מתפרעים הבעירו צמיגים באזור בית לחם סמוך לקבר רחל יידו. על פי הצלב האדום, 63 פלסטינים נפצעו בעימותים @OrHeller pic.twitter.com/ph6Sv9qZ8E

Nábluszban a tüntetők Donald Trump, Mike Pompeo és Benjamin Netanjahu karton figurákat égetettek el — írja az Új Kelet. 

A lázongó tömeg egy része kövekkel dobálta az izraeli katonákat és autógumikat gyújtottak fel. Az izraeli hadsereg könnygázt vetett be a palesztinok ellen.

https://twitter.com/newsisrael13/status/1199285037608386561

Nem csak az amerikai döntés miatt demonstrálnak a palesztinok. A harag napjának meghirdetését az katalizálta, hogy rákban meghalt egy Izrael által fogva tartott palesztin terrorista. Sami Abu Diak három életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, mivel több, mint 20 évvel ezelőtt részt vett három palesztin meggyilkolásában, akiket azzal vádoltak, hogy együttműködtek az izraeli hadsereggel. A palesztinok most mártírként ünneplik a gyilkosságért elítélt férfit, mivel szerintük az izraeli hatóságok ölték meg azzal, hogy nem adták meg neki a megfelelő egészségügyi  ellátást.

Abu Diak halála miatt elsősorban izraeli katonai ellenőrzőpontokra szerveztek kődobálásokat. Például a Palesztin Ifijúsági Intifáda koalíció is így hirdette meg a demonstrációját:

Az elmúlt években palesztin demonstrációkat leggyakrabban  a gázai határon és a Templom-hegy környékén szerveztek. A ciszjordániai palesztinokat azonban közvetlenül érinti az amerikai döntés, és ez lehet az oka, hogy most ők is nagyobb számban vonultak ki az utcára.

Mike Pompeo: Nem törvénytelenek a izraeli települések Júdea-Szamáriában

Történelmi irányváltás az amerikai külpolitikában: a Trump kormány visszatért Ronald Reagan egykori amerikai elnök álláspontjához a kérdésben.