Mégsem tekintik hazaárulónak a 70 éves svájcit, aki az izraeli hadseregben önkénteskedett

Felmentette a svájci hadbíróság azt a férfit, aki ellen sajtóhisztéria miatt emeltek vádat.

Svájcban kötelező sorkatonaság van és az ország törvényei tiltják, hogy bárki külföldi hadseregben szolgáljon. Ha ezt valaki mégis megszegi, akkor hadbíróság elé kell állnia — írja a The Jerusalem Post. 

André Mottet a Sar-El non-profit alapítvány segítségével volt önkéntes az IDF-ben. Három évvel ezelőtt egy másik svájci önkéntes interjút adott egy helyi lapnak az izraeli tapasztalatairól. A riport hatalmas port kavart országszerte és

többen kijelentették, hogy azok, akik az izraeli hadseregben önkénteskednek, tulajdonképpen ugyanazt teszik, mint akik az Iszlám Államhoz csatlakoznak.

A riport keltette botrányt követően több svájci állampolgárt köztük Mottet-t is letartóztatták és kihallgatták a hatóságok. Végül három önkéntes ellen emeltek vádat árulás gyanújával. André Mottet nem zsidó származású, de háromszor is önkénteskedett a Sar-El szervezésében. A nyugdíjas svájci ügyvédei azzal érveltek, hogy a férfi tulajdonképpen civil tevékenységet folyatott Izraelben.

Januárban a katonai bíróság felmentette az önkénteseket, azonban a katonai ügyész fellebbezett. A fellebbezést pénteken visszadobták.

„Nagyon megkönnyebbültem az ítélet hallatán, nem pusztán magam miatt, hanem a többi Sar-El önkéntes miatt is. Megdöbbentem, mikor vádat emeltek ellenem, hiszen a Sar-El az egy civil önkéntes program, aminek semmi köze a katonai szolgálathoz”

— nyilatkozta Mottet.

A férfi saját bevallása szerint azért vállalta az önkénteskedést, mert támogatni szerette volna a zsidóságot.

„Boldoggá tesz, hogy segítettem, hogy lehetőségem volt arra, hogy egy kicsit helyretegyem azt, amit az európaikat elkövettek a zsidóság ellen”

— fűzte hozzá a svájci férfi.