A mártír kémlegenda özvegye kiakadt a Moszadra

A Moszad egyik legnagyobb hősének felesége nagyot csalódott az izraeli titkosszolgálatban, mert elhallgattak egy új fejleményt Eli Cohen esetleges földi maradványainak sorsával kapcsolatban.

Eli Cohen izraeli hírszerzőt több éves vakmerő kémszolgálat után 1965-ben tartoztatták le Szíriában, majd ítélték halálra, miután kiderült róla, hogy Izraelnek dolgozik, és nem egy Argentínából visszaérkezett gazdag szír család tagja — ahogyan azt évekig elhitette az arab ország magas rangú katonai és politikai vezetőivel.

A legendás kém által továbbított információk kritikus szerepet játszottak abban, hogy Izrael megnyerte a látszólag kilátástalan 1967-es hatnapos háborút.

Egyik zseniális húzása volt például, hogy az akkor még szír fennhatóság alatt álló Golán-fennsíkra látogatva azt tanácsolta egy ottani katonatisztnek, ültessen fákat, hogy árnyékot biztosítsanak a tikkadt katonák számára. Később a facsoportok segítettek Izraelnek beazonosítani a szír katonák állomáshelyeit.

Eli Cohen története a Moszad egyik legismertebb kémsztorija. Több könyv és film is készült a tragikus sorsú férfi munkásságáról, akinek felakasztott holttestét Damaszkuszban nyilvános helyen tették közszemlére. Legutóbb Sacha Baron Cohen brit színész szereplésével a Netflix csatornán mutattak be egy többrészes sorozatot róla.

Eli Cohen, az izraeli kémlegenda igaz története

Hogy milyen sztori is húzódik a Netflix Sacha Baron Cohen nevével fémjelzett legújabb minisorozata mögött? Utánajárt a The Times of Israel.

A kém szerepe és társadalmi megítélése mind a mai napig téma a zsidó világban, különös tekintettel arra, hogy földi maradványait Szíria máig nem volt hajlandó visszajuttatni Cohen családjához.

Most az i24News arról számolt be, hogy a kém özvegye csalódottan és frusztráltan vette tudomásul egy Új Zéland-i lap jelentését, miszerint a Moszad nem volt hajlandó egymillió dollárt fizetni annak, aki segített volna abban, hogy Eli Cohen földi maradványait megtalálják.

Egy Aucklandben élő férfi, az egykori szír elnök fia, Amin al-Hafiz azt mondta a lapnak, hogy bár nem tudja, hogy pontosan mi lett a kém holttestével, de jó pénzért hajlandó tárgyalásokat kezdeményezi a jelenlegi rezsimmel. 

Nadia Cohen, a 84 éves özvegy szerint a kiszivárgott információban nem az a legsértőbb, hogy a Moszad nem adna ennyi pénzt az informátornak, hanem hogy teljesen kihagyták a családot az ügyből.

Eli nem érné meg ezt az összeget? (…) Valóban érdekelte a Moszadot ez az ügy? Azt akarom, hogy tisztázzák ezt az egészet velem. Nem tudom, hogy ez az informátor hazudik vagy sem. De ez a hír a Moszaddal van összefüggésben, és nekünk is illett volna tudnunk róla.

— fogalmazott Nadia Cohen egy vasárnapi televízióműsorban.

Eli Cohen özvegye szerint pontatlan a Netflix sorozata

Nadia Cohen nem lelkesedik a híres izraeli kém életéről készült alkotásért, mely szerinte tele van hazugságokkal.