Eli Cohen özvegye szerint pontatlan a Netflix sorozata

Nadia Cohen nem lelkesedik a híres izraeli kém életéről készült alkotásért, mely szerinte tele van hazugságokkal.

Ahogy korábban beszámoltunk a Netflix sorozatot készített Sacha Baron Cohen főszereplésével minden idők legismertebb izraeli kémjéről. Az egyiptomi születésű Cohen 1961-től kezdve négy éven át kémkedett Izraelnek és sikerült beépülnie a szíriai elitbe.

Eli Cohen, az izraeli kémlegenda igaz története

Hogy milyen sztori is húzódik a Netflix Sacha Baron Cohen nevével fémjelzett legújabb minisorozata mögött? Utánajárt a The Times of Israel.

Eli Cohent 1965-ben a szír kormány nyilvános akasztásra ítélte. A felesége Nadia néhány héttel később kapta meg a búcsúlevelét.

„Nagy szeretet volt a szívében Izrael iránt. Egyiptomban töltött fiatalkora óta a cionizmusért élt és lélegzett”

-mondta Nadia az i24NEWS-nak. 

„A szülei már 1948-ban Izraelbe emigráltak, de ő Egyiptomban maradt. Csak a halála után tudtunk meg, hogy már akkor is a Moszadnak dolgozott. Már fiatalkorától a szellemében és a vérében volt, hogy ezt az országot szolgálja”

– mesélte az özvegy.

A Cohen házaspárnak három gyermeke született és Nadia soha nem nősült újra. Az özvegy még ötvenöt év után is bízik benne, hogy egy nap Izraeli földbe temetheti el a férjét. Mrs. Cohen már azért is nagyon hálás volt, hogy tavaly a Moszad visszaszerezte Eli óráját.

Eli Cohen története most világszerte még ismertebb lett az új hat részes Netflix minisorozattal. A kém özvegye azonban nem lelkesedik az adaptációért.

„Hazugság volt az egész. Azt is mondták, hogy mikor a hadsereg berontott a szobájába volt nála egy gyűrű — egy tárgy, aminek a lenyelésével könnyedén végezhetett volna magával. Ez nem igaz. Engem pedig úgy mutatnak be a sorozatban mint egy szegény tanácstalan varrónőt, aki egy ramat hasharoni személynek varrt. Közben fogalmam sincs a varrásról.”

— nyilatkozta Nadia Cohen.

Mrs. Cohen továbbra is bízik benne, hogy közel 55 után végül hazakerülhet férje holtteste.