Szélsőséges izraeliek gyújtogattak palesztin falvakban

Úgy tudni, ötven autót és olajfákat gyújtottak fel, valamint házak falaira graffitiztek palesztin falvakban Júdea és Szamária területén, Jichár zsidó település szélsőségesei, akik korábban az izraeli katonákkal is összecsaptak.

A The Times of Israel lap értesülései szerint legalább 50 autót gyújtottak fel péntekre virradó éjjel zsidó szélsőségesek több palesztin faluban. Az elkövetők a lap szerint Jichár zsidó település lakosai, akik már korábban is számos hasonló támadást hajtottak végre.

Több esetben az izraeli biztonsági erőkkel is szembeszálltak, amit Netanjahu miniszterelnök is elítélt.

A rendőrség most gyűlölet-bűncselekmények miatt kezdett nyomozni, amiért négy palesztin faluban éjjel ismeretlen tettesek járműveket és olajfákat gyújtottak fel, és feliratokat festettek házak falára.

Kiblan, Bit Dadzsan, Midzsal és Adik falvakban egyebek mellett Dávid-csillagot, valamint azt a szöveget festették héber nyelven az egyik ház falára, hogy „még mindig zárt katonai terület”.

Netanjahu elítélte a katonákra támadó zsidó szélsőségeseket

Kétszer is izraeli katonákra támadtak az elmúlt napokban zsidó szélsőségesek Júdea és Szamária egyik településénél. Két katona megsebesült.

A területet azután nyilvánították zárt katonai övezetté az izraeli hatóságok, hogy szélsőségesek az elmúlt hónapban több alkalommal megtámadták ennek a térségnek a biztonsági erőit.

Az éjszakai incidens után az egyik palesztin károsult elmondta a Háárecnek, hogy biztonsági kamerájának felvételén látható, amint hajnali fél 2 körül két ember kiszállt egy kocsiból, és felgyújtotta az ő és fia autóját.

A Becelem nevű emberi jogi civil szervezet szerint októberben és novemberben tizenhárom vagyon elleni bűncselekmény történt palesztinok ellen. A múlt héten egy mecsetre festettek graffitit, és felgyújtottak huszonöt autót egy palesztin faluban.