Netanjahu elítélte a katonákra támadó zsidó szélsőségeseket

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elítélte mind a két támadást, amit az elmúlt napokban követtek el zsidó szélsőségesek izraeli katonák ellen, Júdea és Szamária területén lévő Jichar településnél – írja a The Jerusalem Post. Az összetűzésekben két katona megsebesült.

„Kiállok az IDF katonái és parancsnokai mellett, akik folyamatosan az izraeli állampolgárok biztonságáért dolgoznak, kivétel nélkül. Mélyen elítélek minden támadást az IDF katonái ellen. Nem lesz tolerancia a jogsértőkkel szemben, akik kezet emelnek katonáinkra”

– mondta Netanjahu.

Vasárnap reggel harminc telepes támadt izraeli katonákra Jichar településnél, kövekkel dobálták őket és kiszúrták a terepjárójuk kerekét. Az egyik katona megsebesült. A katonák a levegőbe leadott lövésekkel oszlatták fel a tömeget.

חדשות 13 on Twitter: „הרמטכ״ל גינה את התקיפות ביצהר; בישוב דורשים מהנערים לעזוב * @OrHeller ו-@yishaiporat על כל הפרטים >> https://t.co/KntTIbMbfG pic.twitter.com/fU5RpZB390 / Twitter”

הרמטכ״ל גינה את התקיפות ביצהר; בישוב דורשים מהנערים לעזוב * @OrHeller ו-@yishaiporat על כל הפרטים >> https://t.co/KntTIbMbfG pic.twitter.com/fU5RpZB390

Pénteken a rendőrség letartóztatott egy zsidó szélsőségest, akit azzal gyanúsítanak, hogy rátámadt a goláni felderítő zászlóalj parancsnokára, Ayoub Kayuf alezredesre, szintén Jichar településen.

Több szélsőséges a település bejáratánál állította meg a katonák járművét. A hadsereg közlése szerint az egyik telepes kinyitotta az ajtót és fenyegette a bent ülőket. Az egység parancsnoka szembeszállt egyikükkel, aki állítólag rájuk támadt.

Az IDF elítélte a támadást, míg a telepesek cáfolják, hogy a parancsnokra támadtak volna, azt mondják, az incidens pusztán szóbeli volt, az állítólagos támadó pedig nem tudta, hogy parancsnokkal áll szemben. A telepesek elítélték, hogy az őrizetbe vétel péntek este, Sábát alatt történt.

Vasárnap reggel Jossi Dagan, a Szamária Regionális Tanács vezetője Jichar településre érkezett és meglátogatta a kórházban a reggel megsebesült katonát. Megölelte és világossá tette számára, hogy a támadás nem a településen lakók véleményét képviseli.

„Szamária és Jichar minden lakója elítéli a szeretett katonánk megsebesítését. Akik tették, fiatalok, többségük a településen kívülről érkezett, mi pedig mindent megteszünk, hogy eltávolítsuk őket innen. Jichar lakói szeretik az IDF katonáit, ölelik őket, és a biztonsági erőket is”

– mondta Dagan.

Beni Ganc, a Kék és Fehér vezetője szintén elítélte a katonák megtámadását. Azt mondta, hogy az emberek szorítanak a katonák felépüléséért és bízik benne, hogy az igazságszolgáltatás képes kezelni ezt az ügyet.

„Korábbi főparancsnokként és sok évtizedes parancsnoki múlttal azt üzenem a katonáknak és parancsnokoknak, akik őriznek minket északon, délen, Júdea és Szamária területén és bárhol az országban, hogy Izrael népe és az izraeli állampolgárok támogatnak és erősítenek titeket”

– nyilatkozta Ganc.

Aviv Kochavi,az IDF főparancsnoka közleményben ítélte el a támadást, súlyosnak nevezve ezt a viselkedést. Felszólított az elkövetők megtalálására és bíróság elé állítására. Az IDF szóvivője közölte, Kochavi már egyeztetett a Shin Bet vezetőjével, Nadav Argamannal, hogy dolgozzanak közösen a jelenség megfékezésében.

Az izraeli közszolgálati média, a Kan úgy tudja, hogy a feszültség a telepesek és az izraeli katonák között szerdán kezdődött, amikor a goláni egység katonái megfékeztek egy erőszakos összecsapást a telepesek és a palesztin olivatermesztők között Jichar közelében.

A Rabbik az Emberi Jogokért civil szervezet közlése szerint öt önkéntesüket zsidó szélsőségesek támadták meg, miközben részt vettek az éves betakarításon Burin falu közelében.

Moshe Jehudai rabbit és négy társát egy pajszerral felfegyverkezett zsidó szélsőséges csoport támadta meg. A rabbit mentők vitték kórházba, törött karral. Jichar egyik lakóját őrizetbe vették a támadásban való részvételért, de aztán elengedték. A gyanúsított azt mondta, megverték a kihallgatáson.

Éppen egy évvel ezelőtt szintén kődobálás miatt került a hírekbe Jichar település. Zsidó szélsőségesek kövekkel dobálták a szomszédos palesztin falvak házait, valamint az olajfák betakarításán dolgozókat. Akkor egy palesztin nő meghalt a támadásban.

i24NEWS | Spotlight on settler violence from Yitzhar

Palestinians living around the West Bank settlement of Yitzhar are noting an uptick in settler violence. i24NEWS investigative reporter Eylon Levy went to fi…