Sacha Baron Cohen: Hitler is hirdethetett volna a Facebookon

Magas rangú elismerésben részesült a világ egyik legismertebb zsidó komédiása, a sajátságosan szarkasztikus brit humorista, aki szokatlanul éles hangú beszéddel állt elő az ünnepségen.

A demokrácia, amely az igazság megosztásán alapul, visszavonulóban van, és az autokrácia, amely pedig a közös hazugságok megosztásán, felfutóban. Gyűlölet-bűncselekmények hullámoznak, akárcsak a gyilkos támadások vallási és etnikai kisebbségek ellen — fogalmazott Cohen egy New York-i rendezvényen, ahol az antiszemitizmus ellen fellépő neves szervezet, az Anti-Defamation League (ADL) díját vehette át.

Az ADL a művész pályafutását és társadalmi aktivitását is alapul véve döntött úgy, hogy a rangos elismerésben idén őt részesítik – írja az IsraelHayom.

Cohen közel fél órás köszöntő beszédében talán sokakat meglepett, mert ezúttal nem humorizált — leszámítva ösztönös, pikírt gúnyolódásait –, sokkal inkább a tolerancia alapértékei mellett lefektetett programbeszédet tartott.

Beszéde bár pátoszos, de nagyon is elgondolkodtató volt. Cohen a közelmúltban — nem először — elég egyértelműen kikelt a Facebook tulajdonos-alapítója, Mark Zuckerberg ellen.

Fotó: Jennifer Liseo – ADL

Most is ostorozta rendesen a Facebook-vezért, aki mellett kiosztotta a Twitter, a Google, a Yahoo és más közösségi médiaplatformok tulajdonosait. Cohen szerint „az internet a történelem legnagyobb propagandagépezete”.

Nincs abban semmi meglepő, hogy a legnagyobb propagandagépezet elterjesztette a történelem legnagyobb összeesküvéselméletét, miszerint a zsidók valamilyen formában veszélyesnek számítanak

— állította a színész-komikus, aki nemrég a Netflix jóvoltából a legendás Eli Cohent alakította egy lebilincselő krimisorozatban.

Felszólalásában egyenesen azt állította, hogy a közösségi médiák felelősek azért, hogy családok millióinak lakásában terjednek el az idegenellenes indulatok, ráadásul szerinte mindez az antiszemitizmus újjáéledést is generálja.

Sacha Baron Cohen náci analógiával támadja a Facebook vezérét

Mark Zuckerberg csütörtökön szenvedélyesen vette védelmébe cégét, amely a vélemények széles körének a kifejtését teszi lehetővé a platformon. Baron Cohen nagyon nem ért egyet.

„Az egész internet olyan, mintha a római birodalom alattvalói lennénk, Zuckerberg pedig egyenesen a Cézár…. Mondjuk ez meg is magyarázná a frizuráját” — mondta a sokakat megosztó, angol családból származó hollywoodi csillag, aki a Szilícium-völgyhöz köthető nagy médiavállalatokat szólította fel arra, hogy ismerjék fel ők is:

termékeik hibásak, és mindegy milyen áron, de a cégek kötelessége ezt kijavítani, mert addig ellenőrizetlenül terjenghetnek a gyűlölködő tartalmak, így például a holokauszt tagadása.

Cohen egyenesen arra tett javaslatot, hogy alkalmazzanak annyi tartalom-moderátort, amennyire csak szükség van.

Szerinte ha a Facebook az 1930-as években üzemelt volna, akkor a profit érdekében Hitler a pénzéért minden további nélkül terjeszthette volna a „zsidókérdésre tett javaslatait” is hirdetések formájában, éppen úgy, mint manapság a pedofil bűnözők vagy a holokauszttagadók.

Aki kíváncsi arra, milyen Cohen komolyan, itt megnézhető cirka félórás beszéde:

https://youtu.be/ymaWq5yZIYM