240 kongresszusi képviselő kéri az ENSZ-t, hogy védje meg Izraelt

Demokrata és republikánus politikusok közösen sürgetnek fellépést a libanoni Hezbollah terrorista szervezettel szemben.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára, Antonio Guterres a címzettje annak a levélnek, amiben az amerikai Kongresszus 240 tagja Izrael védelmére szólít fel a Hezbollah-val szemben.

A levél szerint Guterresnek „egy nemzetközi kezdeményezést kellene vezetnie, hogy a Hezbollah lehetőségeit korlátozzák” és egy elkerülhető pusztítást megakadályozzanak.

„Jelentős civil veszteségtől kell tartanunk Libanonban, ha Izraelnek magának kell megvédenie az állampolgárait — mivel a Hezbollah civil területeken helyezte el hatalmas arzenálját, és ezzel a libanoni népességet emberi pajzzsá változtatta”

— figyelmeztetnek levelükben a képviselők, akik szerint a libanoni kormányt és a nemzetközi közösséget egyaránt felelősség terheli.

A levélben egyúttal hivatkoznak az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozatára is, amit a 2006-os libanoni háborút követően fogadtak el. A szöveg szerint a libanoni kormányt arra kötelezték, hogy számolja fel a fegyveres terrorista csoportokat, valamint adjon teret az ENSZ libanoni missziójának egységének, az UNIFIL-nek (United Nations Interim Force in Lebanon) is.

Az ENSZ is elismerte a Hezbollah Izraelbe vezető terroralagútjainak létezését

A járatokról Izrael már 2018-ban értesítette a nemzetközi szervezetet.

A képviselők egyben kitérnek arra is, hogy Izrael eddig hat olyan alagutat fedezett fel, majd rombolt le, amiket a libanoni határ alatt építettek ki a Hezbollah tagjai. Mint beszámoltunk róla, az izraeli hadsereg (IDF) egy korábbi közleménye szerint 2018 decemberében a libanoni határ mentén fedezték fel a Hezbollah eddigi „leghosszabb” és „legjelentősebb” járatát. Az alagút 22 emeletnyi mélységben fekszik, és csaknem egy mérföld hosszú.

Az alagúton belül teljes infrastruktúrát építettek ki a világítás és hangosító rendszerek számára, valamint betonból épült lépcsőkkel is felszerelték. A hadsereg közleménye szerint éveken át tarthatott a felépítése.