Az Extinction Rebellion társalapítója a holokausztot „csak egy újabb történelmi el**szásnak” nevezte

Roger Hallam, az Extinction Rebellion nevű környezetvédelmi szervezet egyik alapítója meghökkentő nyilatkozatában a világtörténelem legnagyobb genocídiumát „majdnem szokványos esetnek” nevezte, hiszen, elmondása szerint tömeggyilkosságok máskor is voltak már a történelem során.

A német Die Zeitnek adott interjújában az 53 éves férfi azt is elmondta, hogy „a trauma extremitása sokszor blokkolja az embereket abban, hogy képesek legyenek a tényleges tanúságokat levonni a történtekből, miközben a világtörténelem során számtalanszor gyilkoltak le milliókat” – számol be a Sky News.

Amikor szembesítették mondatainak súlyával, Hallam azt válaszolta, hogy szövegkörnyezetéből kiragadva tálalták mondavalóját. Hallam megemlítette, hogy az elmúlt 500 évben számtalan tömeggyilkosság volt, például a kongóiak belgák általi lemészárlása a 19 században.

„Mivel hasonló esetek számtalanszor előfordultak” – így Hallam, a holokauszt tulajdonképpen „normális eseménynek tekinthető”.

A Hallam által elmondottakat élesen bírálta Heiko Mass, német külügyminiszter.

„A zsidók tömeges és szisztematikus legyilkolása különösen embertelen. Erre mindig emlékeznünk kell, hogy garantálni tudjuk, «soha többé!»” – jelentette ki Mass külügyminiszter.

Az Extinction Rebellion németországi szervezete maga is elhatárolódott a társalapító kijelentéseitől, és tudatta, hogy Hallam „nem kívánatos” a továbbiakban. Twitter üzenetükben közölték:

„Messzemenőkig elhatárolódunk Hallam úr kijelentéseitől, melyek lekicsinyítik és relativizálják a holokauszt eseményeit. Ez ellentmond szervezetünk elveivel, melyek nem tolerálják az antiszemitizmus semmilyen formáját. Hallam úr nem kívánatos személy Németországban”.

Roger Hallam, az Extinction Rebellion környezetvédelmi szervezet társalapítója.

Hasonló módon határolódott el az Extinction Rebellion angliai központja is, közleményükben kiemelték: „Zsidókat és nem-zsidókat egyaránt megsértettek Hallam szavai. Szervezetünkben elkezdődött az egyeztetés arról, miként kezeljük a problémát. A helyreállító igazságszolgáltatást részesítjük előnyben, ám bizonyos esetekben kizárás is szükséges lehet”.

Hallam ellen fordult a könyvének német kiadásán dolgozó Ullstein kiadó is, amely visszamondta a vele való együttműködést.

Hallam később úgy reagált, hogy mondanivalóját kontextusából kiemelve tálalták, és a londoni The Guardiannek így nyilatkozott: „Teljes mértékben megvetem a nácik által elkövetett holokausztot, amely odáig vezetett, hogy ma Európa egységesen kiáll a «Soha többé!» ügye mellett”.

„Ugyanakkor” – folytatja Hallam – „ismét veszélyek leselkednek, amelyek még nagyobb pusztítást vetítenek előre. Az északi félteke egyre több károsanyagot bocsát a légkörbe, és ezzel egyidejűleg még nagyobb akadályokat állít a migráció elé, ezzel egyes régiókat «halálzónákká» alakítva. Ez a kegyetlen valóság. Megengedjük kormányainknak, hogy önként és a tudományos állítások teljes ismeretében részt vegyenek a fiatalok és a déli félteke népességének kiirtásában azáltal, hogy megtagadják a kibocsátás csökkentését célzó sürgősségi intézkedések meghozatalát”.

Greta és a zöld forradalmi rombolók

A világvégéről szóló látomások veszélyesek, mert abszolút felelőtlenségre és dühös rombolásra csábítanak. Krisztina Koenen publicisztikája.