Világvége elleni szédert tartanak Westminsterben

A lázongó zsidók chilipaprikát is raknak a szédertálra.

A klímaváltozás ellen tiltakozók szerdán pészahi széder demonstrációt tartanak a londoni Parliament Square-n, egy szélesebb nemzetközi kampány részeként, melyet a Kihalás Lázadása (Extinction Rebellion) nevű radikális, progresszív csoport folytat ebben a hónapban – írja a The Jewish Chronicle.

Az általuk tartott széder az egyiptomi tíz csapást azzal a veszéllyel kapcsolja össze, amely a meggyőződésük szerint a Földet fenyegeti, amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátása nem hagy alább, és a globális felmelegedés mértéke sem csökken két fok alá.

A széder esték egyik legfontosabb kelléke, a keserűfű (máror), ahogy az eseményen felszolgált többi zöldség is a kenti Skeet House-ban található Sadeh nevű zsidó farmról kerül a szerdai demonstrációra.

Talia Chain, a kenti gazdaság vezetője hangsúlyozza, hogy a zsidó hagyományok „arra tanítanak bennünket, hogy fákat ültessünk a gyermekeink és az unokáink számára. Vallási és emberi felelősségünk, hogy gondozzuk és óvjuk bolygónkat, szent otthonunkat. Szembe kell szállnunk azokkal, akik kárt akarnak tenni benne, és csatlakoznunk azokhoz, akik meg akarják védeni”.

Az eseményt a Kihalás Lázadása Zsidók mellett egy Yelala nevű, Yael Tischler és Rachel Rose Reid kohenet, azaz zsidó papnő által alapított, „földközpontú” rituálék szervezésében utazó csoport rendezi.

A közelgő ünnep kapcsán arra buzdítják a zsidókat, hogy a péntek esti családi összejöveteleken – a globális felmelegedés veszélyeinek jelképeként – chilit is helyezzenek el a széder tálakon.

A szervezők egy külön betoldással is ellátták a Haggáda ismert szövegét, amely arra int, hogy a világ vészhelyzettel néz szembe, Jóel prófétát idézve, aki „vérre, tűzre és füstoszlopokra” figyelmeztet.

Yael Tischler szerint

a pészah „alapvetően arról szól, hogy újra és újra elmondjuk őseink az elnyomástól a felszabadulásig vezető mitikus útjának történetét. Évről évre megtesszük ezt, hogy emlékeztessük magunkat arra, egy másik valóság is lehetséges, és hogy nem kell elfogadnunk a világot olyannak, amilyenné azok alakították, akik jelenlegi monopolhelyzetükben visszaélnek hatalmukkal”.

Elinor Milne, a Kihalás Lázadása Zsidók alapítója és a dél-londoni zsinagóga tagja így nyilatkozott:

„Hacsak nem látunk drasztikus kormányzati fellépést, a jövő generációk létezése továbbra is veszélyben marad”.

Igyekszik több helyben termelt élelmiszert fogyasztani, és csökkenteni a műanyag zacskók használatát, mint „oly sokan a közösségben”.

„De azzal a katasztrófával szembesülve, amelyről a tudósok beszélnek, ez nem tűnik elégnek. Ezért döntöttem úgy, hogy zsidó választ szervezek a Kihalás Lázadása mozgalom részeként”

– tette hozzá.

Az eheti tiltakozások nyitányaként a zsidó résztvevők tizenkétszer fújták meg a sófárt hétfőn Londonban.