Köszönetet mondott Orbán Viktornak Izrael és a zsidóság melletti kiállásáért az Európai Zsidó Szövetség elnöke

Köszönetet mondott a ciszjordániai zsidó telepekkel kapcsolatos magyar kormányzati álláspontért, Magyarország Izrael melletti következetes kiállásáért valamint az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) kötött átfogó megállapodásért Orbán Viktornak írt levelében Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség (EJA) elnöke – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerda este.

Margolin üzenetében emlékeztetett arra, hogy a világon számos országban vannak vitatott hovatartozású területek, és igazságtalan Izraelt más mércével mérni. Ezért üdvözölte, hogy a magyar kormány „szembehelyezkedett” az Európai Unió Washingtont bíráló nyilatkozatával. Az Egyesült Államok ugyanis a napokban egyértelművé tette: már nem tekinti a nemzetközi jogba ütközőnek zsidó telepek létesítését Ciszjordániában.

Magyarország vétózta meg az EU Izrael-ellenes határozatát

Az elmúlt hetek Izrael-ellenes határozatainak támogatása után hazánk ismét Izrael oldalára állt.

„A valódi vezetés ismérve kiállni valamiért, ami helyes és valami ellen, ami nem az, szemben akár egy nyilvánvaló konszenzussal is. Becsületességet, bátorságot, elszántságot mutat”

— szögezte le az EJA elnöke.

A rabbi – aki a Brüsszeli központú Európai Zsidó Szövetség megalapítója is – az EU-étól eltérő magyar állásfoglalás mellett háláját tolmácsolta azért a megállapodásért is, amelyet a magyar kormány az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) hétfőn kötött.

„Egyértelmű az Ön elkötelezettsége a zsidó nép mellett, valamint hogy támogatja azt a fontos szerepet, amit a zsidóság az Ön nagyszerű országának kulturális, polgári és gazdasági fejlődésében játszott” – írta a rabbi.

Orbán Izrael askenázi főrabbijával találkozott Budapesten

Hivatalában fogadta Orbán Viktor David Lau rabbit. A találkozón Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija is részt vett, aki átfogó megállapodást írt alá a kormánnyal, amelynek értelmében az EMIH legmagasabb kategóriában elismert egyházzá válik.