Orbán Izrael askenázi főrabbijával találkozott Budapesten

Hivatalában fogadta Orbán Viktor David Lau rabbit. A találkozón Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija is részt vett, aki átfogó megállapodást írt alá a kormánnyal, amelynek értelmében az EMIH legmagasabb kategóriában elismert egyházzá válik.

David Lau, Izrael állam askenázi főrabbija hétfőn érkezett a budai várba. Az MTI által közreadott fotókon az is látható, hogy Orbán Viktor megmutatja Budapestet a magyar Chabad és az EMIH vezetőivel kiegészült küldöttségnek. Semjén Zsolt is részt vett a megbeszéléseken – emlékeztet a Mandiner.

A Mandiner fotós beszámolója szerint a kormányfő kedélyes megbeszélést folytatott a rabbival, akit a budai egykori Karmelita kolostorban fogadott. A találkozón Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija is részt vett.

Az izraeli rabbi látogatása minden bizonnyal összefüggésben áll azzal, hogy  az EMIH a magyar kormánnyal hivatalosan is aláírta azt a megállapodást, amelyről már korábban is hírt adtunk, és amely egyenlő rangra emeli az EMIH egyházi státuszát más országos vallási szervezettel.

Köves Slomó: nincs háttéralku a kormánnyal

Az állam a MAZSIHISZ-szel is kötött hasonló megállapodást még 2000-ben, szintén a Fidesz kormány regnálása alatt.

Semjén Zsolt kiemelte, a magyar állam két dolgot ismer el a szerződés megkötésével: a hagyományait őrző zsidóság történelmi tradícióit, illetve azt a jelenlegi és jövőbeni szolgálatot,

amelyet az EMIH a magyarországi zsidó közösség reneszánszáért tesz.

Magyarországon mind a három zsidó irányzatot – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközséget (MAOIH) és az EMIH-et – a legmagasabb fokon elismerik, de a megbecsülés „következő, anyagi és szimbolikus értelemben is legmagasabb” foka, amikor a kormány az adott felekezettel külön szerződést is köt.

A Mazsihisszel még a első Orbán-kormány idején megállapodtak, és azt a szerződést aláírta a MAOIH akkori vezetője is, az EMIH-hel kötött megállapodással pedig a magyarországi zsidóság teljességét elismerik.

A legmagasabb kategóriában válik elismert egyházzá az EMIH

„Magyarország soha semmilyen formában nem lesz partner abban, hogy Izraelt delegitimálják, és Izrael-ellenes politikát folytassanak. Magyarország kormánya minden típusú antiszemitizmussal szemben fellép”