Egymást nácizzák a kínaiak és a hongkongi tüntetők

Az elmúlt hónapokban elterjedt a „Chinazi” kifejezés is.

Csaknem fél éve zajlanak Hongkong utcáin a demonstrációk, és ahogy tegnap beszámoltunk róla, egyelőre nem mutatkozik túl sok jel arra, hogy a közeljövőben véget érnének. Az eseményeket többen aggodalommal figyelik

amiatt a trend miatt is, amivel Kínát egyre többször a Holokauszthoz és nácikhoz kötődő szimbólumokkal igyekeznek ábrázolni a dühös tüntetők.

Hongkongi tüntetések: patthelyzet a kampuszon

A hatodik hónapban járó tüntetések kapcsán eddig 4491 embert vettek őrizetbe, közülük a legfiatalabb csupán 11 éves.

Sokatmondó az is, hogy az interneten a „Chinazi” kifejezéssel új jelző is született (az angol Kína és náci szavak összetételéből), és egyre több olyan fotó terjed, amin a náci jelképek megjelennek — például Kína zászlóján egy horogkereszt formájában.

Egy szeptemberi tüntetés szervezői táviratukban Pekinget a náci Németországhoz, a kínai átnevelőtáborokat pedig a náci koncentrációs táborokhoz igyekeztek hasonlítani.

Ugyanakkor nemcsak a tüntetők, az állami média is előszeretettel él az analógiával, és gyakran „feketenáciknak” nevezi a tüntetőket.

A módszer kapcsán többen aggodalmukat fejezték ki, ugyanis sokak szerint a kínai ügy ilyen jellegű összehasonlítása a nácik rémtetteivel relativizálja a Holokauszt borzalmait. Ebből kifolyólag nemrég az amerikai Missouri-Kansas Egyetem művészeti tanszéke is levett a falról egy olyan hongkongi tüntetésről szóló darabot, amin szerepeltek a kifogásolható szimbólumok.

A hongkongi zsidók távol tartják magukat a tüntetésektől

Sokan úgy érzik , hogy nincs joguk beleszólni, nem is beszélik a kantoni nyelvet, ráadásul a tüntetések veszélyesek.

Mindezek mellett vannak, akik szerint fontos azt is kiemelni, hogy az egész mögött nem antiszemita indulatok állnak. Mi több, Hongkong messzire nyúló és gazdag zsidó történelemmel rendelkezik, és Kína nem alkalmazott különösebb diszkriminációt a közösség tagjaival szemben — írja a Jerusalem Post, amit a Hongkongi Zsidó Történelmi Társaság igazgatója, Erica Lyons is megerősített a médiának.

„Valójában a hongkongi zsidók sosem szenvedtek antiszemitizmustól”

— hangsúlyozta Lyons, aki mellett egy tüntető szavai is szerepelnek a cikkben. A hongkongi demonstrációk egyik résztvevője szerint ugyanis a „chinazi” használatával a világnak szeretnének üzenni. „Az áldozatok nemcsak a kínai emberek lehetnek, a hongkongiak és a tajvaniak is, vagy akár te is azzá válhatsz. A német nácik történelme megismétlődhet” — üzent az egyik tüntető.