A hongkongi zsidók távol tartják magukat a tüntetésektől

Már június óta tartanak a milliókat megmozgató tüntetések Hongkongba, de az apró zsidó közösség nyugodtan éli tovább életét. 

Hongkong ötezer fős zsidó közössége 7 különböző csoportba tömörül, a közösségnek van ortodox, progresszív és chabad zsinagógája is.

A hatalmas tüntetési hullámok ellenére a zsidók élete a szokásos mederben halad tovább – írja a JTA. 

„Az a legelképesztőbb, hogy miközben éppen egy forradalom zajlik körülöttünk, a mi életünk semmit sem változott

— mondta Ben Freeman, akik Glasgowból származik és két éve él Hongkongban.

Ohel Leah zsinagóga Hongkon., Fotó: Facebook.

Hongkong zsidó szervezeteknek, iskoláknak és egy holokauszt központnak is otthont ad. A közösségi létesítmények környékét eddig nem érintették a tüntetések. Freeman szerint szerencsés helyzetben vannak, és biztonságban érzik magukat.

De nem a zsidó közösség az egyetlen, akiket érintetlenül hagyott a tüntetéssorozat, ugyanis

a véres összecsapásokról szóló hírek ellenére a  jövő héten Hongkong-szerte rendben megkezdődik a tanítás.

Hongkong: Terrorizmus vagy színes forradalom?

Míg a színes forradalmak célja világszerte a rendszerváltás volt, Hongkongban a kormányzat megdöntése értelmetlen, mivel Hongkong nem egy ország.

David Zweig a Hongkongi Egyetem kínai politológia professzora szerint nem kizárt, hogy a zsidók egyetértenek a tüntetőkkel, de a többi, kívülálló státuszban élő társadalmi csoporthoz hasonlóan ők is inkább csendben maradnak. Zweig ugyan két tüntetésen is részt vett, de szerinte ő a kivétel. A JTA talált még egy zsidó hölgyet, aki részt vett a tüntetéseken. Nicole Izsak 15 tüntetésen vett részt ezen a nyáron. A londoni származású Izsak szerint

sokan úgy érzik a zsidó közösségből, hogy nincs joguk beleszólni a tüntetésekbe.

A hongkongi zsidó közösség nagyon sokszínű. Vannak itt afrikai, ázsiai, európai és amerikai zsidók is, akiket sokszor a munka sodort a városállamba.

Erica Lyons egy zsidó történeti társaságot vezet Hongkongban és eredetileg New Jerseyből érkezett. Szerinte a zsidók támogatják a tüntetéseket, de

azért nem vesznek részt mert egyrészt nem beszélik a kantoni nyelvet másrészt a tüntetések sokszor veszélyesek.