Az izraeli államfő elítélte az arab képviselőket megbélyegző hangulatkeltést

Reuven Rivlin egy keddi találkozón beszélt erről Benjamin Netanjahunak.

Újabb egyeztetésen van túl Benjamin Netanjahu, akit kedden fogadott Reuven Rivlin izraeli elnök, hogy a koalíciós lehetőségekről tárgyaljanak. A Likud tagjaival tartott megbeszélésen az államfő ismét kiemelte, hogy szerinte Izraelnek a jelenlegi helyzetben minél szélesebb körű egységkormányra lenne szüksége, továbbá az arab Knesszet-tagok ellen legutóbb elhangzott nyilatkozatokat is elítélte.

Rivlin szerint helytelenek azok a megállapítások, hogy a megválasztott arab képviselők fenyegetést jelentenének Izrael Államára (erre utalva legutóbb Avigdor Liberman tett megjegyzést), és az ehhez hasonló kijelentések szerinte

„tovább mélyítik az amúgy is meglévő társadalmi megosztottságot”.

„Olyan vészhelyzettel állunk szemben, amely példátlan Izrael Állam történetében”

Netanjahu szerint Ganz a hatalom megtartásáért összeállna az anticionista arab pártokkal is. Ganz cáfol.

Az elhangzottak kapcsán az Arutz7 olyan korábbi eseményekre is, amik után a közvélemény bizalmának egy része jelentősen megingott az arab pártok képviselőiben. Ilyen volt például az az eset, amikor három arab politikus látogatást tett izraelieket meggyilkoló terroristák családjánál, majd később megvédték tettüket.

Továbbá a Templom-hegy körül kialakult vitákban is előfordult, hogy arra bátorítottak az arab képviselők, hogy ne engedjenek zsidókat a vitatott területre. Az izraeli laphoz eljuttatott videóban Ahmed Tibi arab képviselő egy izraeli rendőrt bántalmazott a hegyen, Jamal Zahalka pedig a helyszín elhagyására szólította fel a rendőrséget.

Hanin Zoabi korábban „megszállt palesztin területnek” nevezte Izrael területét, tavaly pedig egyenesen „gyilkosoknak” szólította az izraeli katonaság tagjait a nyilvánosság előtt.

Volt, amikor az izraeli jobboldal az arab szavazatokért küzdött

A hatvanas évek elején Menachem Begin megpróbálta megszerezni az arabok támogatását.