„Olyan vészhelyzettel állunk szemben, amely példátlan Izrael Állam történetében”

Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök figyelmeztetett annak lehetőségére, hogy a Kék-Fehért vezető Beni Ganz kisebbségi kormányt fog létrehozni az arab törvényhozók támogatásával – írja az Új kelet.

A kormányfő úgy fogalmazott: „Olyan vészhelyzettel állunk szemben, amely példátlan Izrael Állam történetében.”

„Van egy megállapodás a Kék-Fehér vezetői között, hogy kisebbségi kormányt hoznak létre az Egyesült Listával. Biztosra tudjuk, hogy ezt a döntést hozták” — állította a miniszterelnök a Likud törvényhozókkal tartott rendkívüli megbeszélésen.

„Egy [újabb] választás katasztrófa lenne, de az arab pártoktól függő kormány felállítása még nagyobb katasztrófa. Ez történelmi veszélyt jelent Izrael biztonságára. Súlyos csapást fog mérni Izrael biztonságára” – állította.

Netanjahu azt is elmondta minisztereinek, hogy egy ilyen kormány az izraeli arab törvényhozókra fog támaszkodni, akiket azzal vádolt, hogy “a Palesztin Iszlám Dzsihád és a Hamász támogatói” – írja az izraeli magyar lap.

A The Times of Israel viszont felhívja a figyelmet arra: nem tudni, honnan vette Netanjahu ezt az információt, hiszen a Kék-Fehér továbbra is egységkormányban gondolkodik.

Beni Ganz

Netanjahu azt mondta, „aktivizálnunk kell a közvéleményt, hogy azonnal megbuktassunk egy ilyen kormányt.” A Likud szerint vasárnap “vészhelyzeti gyűlésre” kerül sor, melyhez a jobboldali blokk vezetői is csatlakoznak.

Beni Ganz Twitteren reagált Netanjahu állításaira:

„Netanjahu, látom, hogy a ‘vészhelyzet’ kifejezést használtad, mert fennáll annak az esélye, hogy hamarosan véget ér a kormányzásod. Tehát nincs, a vészhelyzet az, amikor több száz rakétát lőnek ki Izrael népére.

Netanjahu, itt az ideje, hogy megemészd: megteszek mindent annak érdekében, hogy megakadályozzam, hogy Izrael népét harmadszor is választásokba húzd. Egész idő alatt ezt mondtam, és felszólítalak, hogy tedd meg még ma. Csatlakozz a közvetlen tárgyalásokhoz a mentelmi blokk nélkül, trükkök és ravaszkodás nélkül. Ami 10 éven át működött nálad, többé már nem működik.”

A kormányalakítással megbízott ex-vezérkari főnöknek a 28 napból csupán négy maradt, hogy megállapodjon a koalíciós partnereivel és létrehozza kormányát – emlékeztet az Új kelet.

Ganz eleve kicsi esélyein tovább rontott a kedd hajnalban indított Fekete öv-hadművelet, mely során az izraeli hadsereg megölte a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik vezető parancsnokát, ami a terrorszervezet részéről mintegy 450 Izraelre kilőtt rakétát eredményezett.

A koalíciós tárgyalások többnyire szüneteltek csütörtökig, a tűzszünet kihirdetéséig. Ganz, mivel Netanjahu után másodikként próbálkozhat a kormányalakítással, nem számíthat 14 napos hosszabbításra az elnöktől, mivel az csak az első jelölt számára adott.

Izraelt tavaly december óta átmeneti kormány irányítja, mivel akkor feloszlatta magát az utolsó olyan parlament, amely kormányt alakított soraiból. A kormányalakítással ezután ismét megbízott Netanjahunak ez nem sikerült sem az áprilisi, sem a szeptemberi választások után.

Október végén ezért Ganz kapott kormányalakítási megbízást Reuven Rivlin államelnöktől.

Megint választások lesznek Izraelben?

Összeolvad a Likud és az Új Jobboldal, Naftali Bennett lesz a védelmi miniszter.