„Vesztesek” – Trumpnak állítólag elege van Netanjahuból

Fehér házi források szerint Trump azért távolodott el az izraeli miniszterelnöktől, mert „nem szereti a veszteseket.”

Az amerikai kormányzatot frusztrálja az izraeli politika alakulása, és általánosságban csalódottak Benjamin Netanjahu miatt. Legalábbis ezt állítják nevük elhallgatását kérő amerikai kormánytisztviselők – számolt be a Ynet News.

„Az amerikaiakat elbizonytalanítja és frusztrálja az izraeli politika és a kialakult patthelyzet, ami megakadályozza, hogy a Fehér Ház közzétegye az ‘évszázad béketervének’ a politikai részét”

-mondta a Trump-adminisztráció egyik tagja.

Az elnök állítólag többször kifejezte, hogy csalódott Netanjahuban és többször negatívan nyilatkozott az izraeli politikusról.

Az áprilisi izraeli választásokat követően ugyanis Netanjahu képtelen volt kormányt alakítani, így Trump eltávolodott az izraeli miniszterelnöktől. Fehér házi források szerint az elnök „nem szereti a veszteseket.”

Amikor még nem jött képbe a frusztráció. Fotó: EPA/Abir Sultan

Az amerikai adminisztráció tavasszal megpróbálta megsegíteni Netanjahu kampányát, hiszen az izraeli kormányfőt közvetlenül a választások előtt meghívták Washingtonba, ahol Trump aláírta, hogy az Egyesült Államok elismeri Izrael jogát a Golán-fennsíkhoz, és az Iráni Forradalmi Gárdát is terrorszervezetnek nyilvánították.

A szeptemberi választásokra megváltozott Donald Trump hozzáállása. Az elnök már nem próbálta meg megtolni Netanjahu kampányát, hanem hallgatott.

Trump néhány napja egy New Yorki zsidó rendezvényen már kifejezte frusztrációját az izraeli politikával kapcsolatban. Szarkasztikusan megjegyezte, hogy

ott [Izraelben] folyton választások vannak, de senkit sem választanak meg.”

Ezzel szemben Amerikában másképpen küzdenek, és legalább azt tudják, hogy ki a főnök. Az elnök viccelődve utalt az impeachment-eljárással fenyegető helyzetére is, mondván, hogy Izraelben 98%-os támogatással rendelkezik és amennyiben „itt rosszul alakul a helyzet”, akkor Izraelbe költözhetnék, és “rövid időn belül miniszterelnökké választanának”.

Az egyre nyilvánvalóbb amerikai frusztráció nem jó hír a zsidó állam számára. Trump szeszélyes külpolitikai tendenciái olyan döntésekben nyilvánulhatnak meg, amelyek nem kedveznek Izraelnek. Erre a legjobb példa az elnök határozott nézete arról, hogy szerinte az az Egyesült Államok érdeke, hogy teljesen kivonuljanak a Közel-Keletről.

Trump: Izraelben folyton választások vannak, de senkit sem választanak meg – videó!

Azzal tréfálkozott, hogy ha az impeachment miatt kénytelen lenne Izraelbe költözni, simán megválasztanák miniszterelnöknek.