Trump nem zsarolta az ukránokat — vallották az első tanúk

A héten felvonultak a demokraták sztártanúi a Trump elleni eljárásban, de egyikük sem tudta bizonyítani, hogy az elnök valóban bűncselekményt követett volna el. 

A héten megkezdődtek a Trump elleni hivatalos vádemelési (impeachment) eljárás nyilvános meghallgatásai a Kongresszusban. Az ügy részleteit már korábban megírtuk, és az eheti tanúvallomások után úgy tűnik, nem került elő új bizonyíték.

A demokraták sztártanúja Marie Yovanovitch volt, aki viszont beismerte: Trump nem zsarolt és nem követett el semmilyen bűncselekményt – írja a The Federalist. A diplomatát Obama nevezte ki kijevi nagykövetnek, míg Trump ki nem rúgta őt 2019 májusában.

Yovanovitch megismételte a korábbi, zárt ajtók mögötti meghallgatásán elmondottakat, miszerint „aggódik” a külügyi szolgálat színvonalának romlása miatt, mint ahogyan az amerikai külpolitika egészéről is így vélekedett. Úgy vélte, a külügyminisztérium vezetése kudarcot vallott abban, hogy elhárítsa azokat a „külföldi és korrupt érdekeket, amelyek foglyul ejtették Ukrajna-politikánkat”. A diplomata azonban nem nevezte meg, kire, kikre is gondolt.

A meghallgatásokkal kapcsolatban a legnagyobb hír az volt, hogy miután Trump hevesen kritizálta Yovanovitchot a Twitteren, a demokraták azt állították, hogy az elnök „megfenyegette” a diplomatát.

„Akárhová ment Marie Yovanovitch, minden rosszra fordult. Szomáliában kezdte, na az hogy sikerült? Aztán tekerjünk előre Ukrajnába, ahol az új ukrán elnök kedvezőtlen képet festett róla, mikor másodszor beszéltünk. Az amerikai elnök abszolút joga, hogy kinevezze a nagyköveteket”

— írta Trump.

JavaScript is not available.

No Description

A demokraták kijelentették, hogy Trump megjegyzéseivel „megfélemlítette a tanút.”

Marie Yovanovitch mellett a héten tanúvallomást tett Bill Taylor korábbi kijevi nagykövet és George P. Kent, az amerikai külügyminisztérium munkatársa, akik szintén nem tudtak új terhelő bizonyítékot felmutatni az elnök ellen.

A meghallgatásokból már meg is született Trump legújabb kampányvideója, amely azt mutatja, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően egyenlőre az elnök profitál a legtöbbet az ellene indított eljárásból.

A valamennyi nagy amerikai televíziós csatorna által élőben közvetített meghallgatást Adam Schiff, a meghallgatásokat együttesen vezető három bizottság – a hírszerzési, a külügyi és az ellenőrzési – egyik vezetője nyitotta meg szerdán.

Nyilatkozatában Schiff felidézte a vizsgálatok alapjául szolgáló, július 25-én történt telefonbeszélgetés néhány részletét Trump és Zelenszkij ukrán elnök között, és leszögezte, hogy az amerikai elnök kérése Joe Biden volt alelnök és jelenlegi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, valamint a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeinek kivizsgálására, továbbá annak feltárására, hogy Ukrajna beavatkozott-e a 2016-os elnökválasztási folyamatba, „nem szolgálta az Egyesült Államok nemzeti érdekeit”.

Elnök úr, ön ki van rúgva — Kezdődik az impeachment-show

Ha Trumpot jogosan hurcolják meg a demokraták, akkor sem biztos, hogy a szenátus elmozdítja, ha pedig nem jogos az eljárás beindítása, akkor pedig a szavazók büntethetik meg őket 2020-ban.