Fehér fajvédő akart zsinagógát robbantani

Az Egyesült Államok szövetségi hatóságai Coloradóban őrizetbe vettek egy férfit, aki az állam egyik legrégebbi zsinagógáját, a Temple Emanuelt tervezte felrobbantani a Denvertől délre fekvő Pueblo városkában.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hétfői közleménye szerint a fehér felsőbbrendűséget hirdető, 27 éves Richard Holzernak több Facebook-fiókja is volt, amelyeken erőszakra buzdított és dicsőítette a holokausztot.

A tevékenységét megfigyelő FBI dokumentumai szerint júliusban például egy privát üzenetben azt írta, „készen áll arra, hogy lepuffantson valakit”. Mellékelt magáról egy fotót is, fegyverrel és a fehér fajvédők jelképeivel. Egy másik Facebook-felhasználónak azt írta: „szeretném, ha lenne egy holokauszt”, és megjegyezte, hogy szerinte a zsidóknak „muszáj meghalniuk”.

Holzert múlt pénteken tartóztatták le, miután egy fedett FBI-ügynök szeptember óta kapcsolatot tartott vele. Amerikai sajtójelentések szerint nem világos, hogy a szövetségi nyomozók mikor kezdték megfigyelni őt, és ki hívta fel rá a figyelmüket.

A Facebook üzenetküldő szolgáltatásán Holzer az FBI ügynökének nem sokkal a kapcsolatfelvételük után elmondta, hogy

korábban a fajgyűlölő Ku Klux Klan tagja volt, jelenleg pedig szkinhednek vallja magát.

Októberben pedig arról beszélt az FBI munkatársának, hogy egy zsinagógát vett a célkeresztjébe.

Először arról írt, hogy arzénnal akarja megmérgezni a pueblói zsinagógában imádkozókat,

majd egy személyes találkozó alkalmával – amelyre egyik barátja is elkísérte – már arról beszélt, hogy felrobbantaná a templomot és – mint mondta – „úgy tönkretenné, hogy ne lehessen rendbe hozni”.

Három hónap alatt három amerikai zsinagóga ellen is terrortámadást terveztek

Három megelőzött terrortámadás híréről számolt be az elmúlt három hónapban az amerikai és az izraeli sajtó.

Ha bűnösnek találják, Holzert akár 20 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik.

A The New York Times című lap idézte a pueblói zsinagóga rabbiját, Birdie Beckert, aki elmondta: a hatóságok csak azt követően értesítették őt a készülő merényletről, miután letartóztatták Holzert. A rabbi elmondta azt is, hogy a kilének mintegy 35 család a tagja, néhányan közülük holokauszt-túlélők gyermekei. A pittsburghi zsinagóga ellen tavaly elkövetett merénylet – amely 11 halálos áldozatot is követelt – ugyan nagyon megrázta a híveket, de arra senki sem gondolt, hogy ilyen merénylet Pueblóban is megtörténhet – tette hozzá.

Zsinagógában akart lövöldözni Floridában, elfogták

„Ha egy öt másodperces találkozó velem nem ér meg neked több zsidó életét, akkor nem lesz más választásom” – írta a vádlott egy zsidó férfinak.